En sjuksköterska tar hand om en intensivvårdspatient i Portland i Augusti 2021.
En sjuksköterska tar hand om en intensivvårdspatient i Portland i Augusti 2021. Bild: Kristyna Wentz-Graff

Över 100 000 vårdas på sjukhus för covid-19 i USA

I USA vårdas nu i genomsnitt över 100 000 människor på sjukhus för covid-19. Det är den högst uppmätta genomsnittliga siffran sedan i vintras i USA. Samtidigt har den genomsnittliga dödssiffran stigit till över 1000 personer om dagen, rapporterar The New York Times.

ANNONS
LocationUSA|
|

Antalet personer som behöver sjukhusvård för covid-19 har ökat drastiskt i USA de senaste två månaderna. Enligt The New York Times, är det framförallt i landets södra stater, där vaccinationsgraden är som lägst i landet, som intensivvårdsplatserna fylls upp snabbast.

I delstaten Florida vårdas på måndagen över 15 000 personer på sjukhus för covid-19, enligt data från USA:s hälsodepartement. Florida är därmed den delstat där flest coronasmittade sjukhusvårdas.

Tidigare i augusti har det rapporterats att var femte intensivvårdsavdelning i USA haft mindre än fem procents intensivvårdsplatser lediga.

Frustration bland vårdanställda mot ovaccinerade

Ett universitetssjukhus i Knoxville, Tennessee, har enligt The New York Times, fått kalla in förstärkning från USA:s nationalgarde efter en kraftig ökning av covid-patienter. Och samhällen i bland annat Oregon som drabbats hårt har bett om mobila bårhus för att kunna förvara avlidna patienter.

ANNONS

Doktor Ijlal Babar, som är chef för lungsjukvården i ett antal sjukhus i Mississippi, säger till The New York Times att frustrationen är stor bland många vårdanställda över människors ovilja att vaccinera sig, trots att många ser sina ovaccinerade familjemedlemmar bli svårt sjuka.

– Du ser inte familjerna lämna sjukhuset och prata om fördelarna med vaccinering. Ingen tar upp det eller uttrycker ånger över att inte ha vaccinerat sig. De är bara något de absolut inte tror på, säger doktor Ijlal Babar till The New York Times.

ANNONS