Över 50 personer fast i kollapsad kolgruva

På onsdagen kollapsade en kolgruva i norra Kina och nästan 50 människor är fortfarande fast inne i gruvan. Enligt kinesiska uppgifter ska minst fyra personer ha dött.

ANNONS
|

Det var runt 13-tiden, lokal tid, på onsdagen som gruvan i den kinesiska staden Alxa League ska ha kollapsat. Det är fortfarande oklart vad som orsakat kollapsen, men kinesiska myndigheter rapporterar att både människor och fordon begravts i rasmassorna, rapporterar CNN.

Mer än 900 räddningsarbetare kallades till platsen för att försöka få ut människorna som fastnat inne i gruvan, rapporterade nyhetsbyrån Xinhua enligt BBC. Men på kvällen fick man avbryta räddningsinsatsen efter att ett ”stort jordskred” inträffade.

Minst 53 personer ska ha fastnat inne i gruvan. På torsdagen rapporterar kinesiska myndigheter att de hittat sex personer som överlevt, uppger BBC. Minst fyra personer uppges ha dött.

ANNONS

Staden Alxa League, där olyckan inträffade, är beläget i den kinesiska regionen Inre Mongoliet som är ett viktigt nav för Kinas gruvindustri. Kritiker menar att kol- och mineralgruvorna har ödelagt det ursprungliga landskapet med berg, gröna stäpper och öknar, skriver TT.

Det är inte ovanligt med gruvolyckor i Kina då säkerhetsreglerna för industrin inte alltid efterlevs. I december 2020 dog 23 gruvarbetare efter en kolmonoxidläcka i en kolgruva. I januari 2021 dödades 10 gruvarbetare i en explosion i en guldgruva i Shandong-provinsen.

LÄS MER:Brand i gruva – 20-tal evakuerades

LÄS MER:Gruvraset i Turkiet – åtta formellt anklagade

LÄS MER:Över 20 kroppar hittade vid gruva i Sydafrika

ANNONS