Polska soldater sätter upp taggtråd mot gränsen till Kaliningrad i november 2022. Nu ska gränsen förstärkas ytterligare.
Polska soldater sätter upp taggtråd mot gränsen till Kaliningrad i november 2022. Nu ska gränsen förstärkas ytterligare. Bild: Michal Kosc/AP/TT

Polen: Vi bygger ännu starkare östgräns

Gränsen mot Ryssland och Belarus förstärks och befästs ytterligare. Det är Polens plan för landets östra delar, som nu presenteras av det polska försvaret.

ANNONS

Regeringen i Warszawa vittnar om att Polen, som starkt stöttar grannen Ukraina mot det ryska anfallskriget, utsätts för så kallad hybridkrigföring från Ryssland och Belarus. Bland annat rör det sig om cyberattacker och strömmar av flyktingar som skickas mot den polska gränsen, något Nato- tillika EU-landet Polen beskriver som försök att destabilisera EU.

Polens östra gräns utgör del av både EU och Natos östra gräns.

Polens premiärminister Donald Tusk och hans regering planerar en rad säkerhetsåtgärder, däribland investeringar på motsvarande mer än 26 miljarder svenska kronor i säkerhet vid landets gräns mot Ryssland och Belarus – något som kallas "den östra skölden". Säkerhetsåtgärderna innehåller bland annat en förbättring av gränsskyddet med befästningar och övervakning som ett sätt att avskräcka möjliga angripare.

ANNONS

Försvarsdepartementet med Polens försvarsminister Wladyslaw Kosiniak-Kamysz i spetsen, säger att satsningen är en del av regional försvarsinfrastruktur tillsammans med de baltiska staterna Estland, Lettland och Litauen – även de en del av Natos östra flank.

Polens tidigare högerregering byggde en barriär mot Belarus för att stoppa inflödet av flyktingar 2021. Den nuvarande mer EU-vänliga regeringen säger att barriären behöver förstärkas.

ANNONS