Polis brändes levande under protester i Peru

Våldsamma protester har rasat i Peru sedan december, vilket krävt minst 47 personers liv. På tisdagen uppgav myndigheterna att en polispatrull attackerats, varpå en polis brändes ihjäl av demonstranterna.

ANNONS
|

I den peruanska Puno-regionen, som ligger nära gränsen till Bolivia och Titicaca-sjön, har protesterna varit särskilt omfattande den senaste veckan. Den här veckan har minst 17 personer dödats i staden Juliaca efter sammandrabbningar med polisen och uppemot 68 personer skadats, rapporterar Reuters.

Totalt ska uppemot 47 personer ha dött sedan protesterna bröt i december.

På måndagskvällen attackerades en polispatrull i Juliaca av en mobb människor som ska ha tänt eld på deras fordon, uppger polisrapporter enligt AP.

– När polisen kom till platsen fann man att en polis blivit slagen och bunden, och den andra hade tyvärr dött. Han brändes levande i sin patrullbil, sa premiärministern Alberto Otárola under ett möte i kongressen på tisdagen, enligt AP.

ANNONS

Polisen som överlevde fick föras till sjukhus med flera huvudskador. Han uppger att han och hans kollega ”fångades och blev fysiskt attackerade av cirka 350 demonstranter”.

Nya presidenten anklagas för folkmord

Perus högsta åklagarmyndighet sa att de har inlett en utredning mot den nya presidenten Dina Boluarte och medlemmar av hennes kabinett, däribland premiärministern Alberto Otarola och landets försvars- och inrikesministrar, för att utreda anklagelser om folkmord efter de våldsamma sammandrabbningarna i Puno, rapporterar The Guardian.

Dina Bolaurte och hennes kabinett kommer även att utredas för ”grovt mord och allvarliga skador” mot lokalbefolkningen i samband med demonstrationerna.

På måndagen dog 17 personer efter sammandrabbningar med polisen i staden Juliaca, varav flera av dem tonåringar. Det har fått åklagarmyndigheten att inleda en utredning om folkmord av presidenten.
På måndagen dog 17 personer efter sammandrabbningar med polisen i staden Juliaca, varav flera av dem tonåringar. Det har fått åklagarmyndigheten att inleda en utredning om folkmord av presidenten. Bild: Jose Sotomayor

Människorättsgrupper har anklagat myndigheterna för att använda sig av skjutvapen mot demonstranterna och säger att de släppt rökbomber från helikoptrar. Den peruanska armén har kontrat mot påståendet och sagt att demonstranterna också använt sig av vapen och hemgjorda sprängämnen.

De höga dödstalen i Puno har lett till att ett nytt undantagstillstånd utfärdats i landet, som råder under tre dagars tid mellan klockan 20 på kvällen och klockan 4 på morgonen.

Därför pågår det protester i Peru

Ända sedan landets ex-president Pedro Castillo tillträdde makten år 2021 har administrationen kantats av inre strider och korruptionsskandaler, rapporterar NPR. Castillo har väckt ilska i landet då han ansetts ignorera de fattiga som han påstått sig representera.

ANNONS

I början av december avsattes och frihetsberövades ex-presidenten Pedro Castillo, bara timmar efter att han försökt upplösa parlamentet och införa undantagslagar för att undkomma korruptionsanklagelser.

Castillos vicepresident, Dina Boluartes, svors snabbt in att ta hans plats.

Anhängare till Castillo säger att han blivit kidnappad, medan myndigheterna säger att korruptionsmisstankarna mot den avsatte ledaren måste utredas.

Pedro Castillo sitter nu frihetsberövad i 18 månader medan han utreds för att ha orsakat "uppror" i landet, en anklagelse som han nekar till.

Perus kongress har röstat för att tidigarelägga nästa val från 2026 till april 2024 i ett försök att lindra de politiska spänningarna i landet. Enligt den nya tidplanen ska presidenten Dina Boluarte i juli 2024 lämna över makten till segraren i valet.

LÄS MER:Utegångsförbud efter dödliga protester i Peru

LÄS MER:Mexikos ambassadör får 72 timmar på sig att lämna Peru

LÄS MER:Oroligt Peru tidigarelägger val

ANNONS