Polisen tömmer by på klimataktivister

Under lång tid har klimataktivister ockuperat den tyska byn Lützerath, som ska jämnas med marken för att göra plats åt ett brunkolsbrott. Nu har polisen börjat tömma Lützerath, men aktivisterna gör motstånd med sång och molotovcocktails.

ANNONS
|

Officiellt är invånarantalet i Lützerath noll. Trots det bor folk här – klimataktivister som ockuperar husen i byn för att stoppa dem från att rivas. Byn ska nämligen bort och ge vika för att brunkolsbrottet Garzweiler, som ligger alldeles intill, ska kunna växa.

Omkring 80 aktivister – ibland fler, ibland färre – bor olagligt i byn, men i december meddelade myndigheterna att byn skulle tömmas. På onsdagen 2 januari inledde polisen sin insats.

Det ser dock inte ut att bli någon barnlek. Aktivisterna som ockuperar byn har sagt att man inte kommer ge sig utan kamp, och att den som ger sig på byn ”kommer att betala ett högt pris”, enligt den tyska nyhetssajten Merkur.

ANNONS

Märkliga scener när polisen gick in

Hundratals poliser från Tysklands alla förbundsländer har samlats för insatsen, som beräknas kunna ta upp till fyra veckor. Aktivisterna har byggt cirka 25 trädhus, vissa på mycket hög höjd, som kommer att vara svåra att rensa bort.

Märkliga scener utspelade sig när poliser på onsdagen gick in i byn, klädda i full mundering med hjälmar och sköldar. I det strilande regnet satt en aktivist vid ett piano och spelade. Sång hördes från olika platser och högt uppe i ett trädhus satt ytterligare en aktivist med en gitarr. vid ett kors hade en grupp aktivister samlats för att be och sjunga psalmen "I goda makters underbara omsorg”, rapporterar Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Polisen hade räknat med att mötas av våld, och alla var inte lika fredliga som de musikaliska aktivisterna. Stenar och pyroteknik ska enligt rapporter ha kastats mot polisen, som på Twitter uppmanade aktivisterna att ”omedelbart sluta med att kasta molotovcocktails” och att ”förhålla sig fredliga”.

En klimataktivist hänger från ett rep i byn samtidigt som polisen arbetar för att tömma byn.
En klimataktivist hänger från ett rep i byn samtidigt som polisen arbetar för att tömma byn. Bild: Oliver Berg

Klimataktivisterna som deltar i protesterna vid Lützerath rapporterar att de värjer sig mot polisen med barrikader och mänskliga kedjor.

– Människorna här är fast beslutna att stanna, härda ut och skydda träden och byggnaderna, säger Mara Sauer, en talesperson för initiativet ”Lützerath lever”, enligt Frankfurter Allgemeine Zeitung.

ANNONS

”Orolig för polisen”

Herbert Reul, inrikesminister i förbundslandet Nordrhein-Westfalen, är orolig för poliserna som deltar i insatsen.

– Vi har i Lützerath en viss andel våldsbenägna aktivister. Antalet varierar dagligen. Därför är en sådan insats alltid farlig för polisen och jag oroar mig ständigt för deras säkerhet, säger han.

Vid lunchtid var läget enligt polisen ”stabilt”. Det väntade massiva motståndet hade uteblivit, och aktivisterna har förskansat sig i byggnaderna och i trädhusen.

Enligt den tyska nyhetsbyrån dpa kommer Greta Thunberg att delta i en demonstration mot utrymningen av byn på lördag. Tunberg var redan 2021 i Lützerath för att demonstrera mot kolbrytningen.

Lützerath ligger alldeles intill brunkolsbrottet Garweiler och ska grävas ut för att kolet under byn ska kunna utvinnas. Användandet av brunkol för energiförsörjning har växt igen på grund av den europeiska energikrisen, som en följd av kriget i Ukraina.

LÄS MER:Polisoffensiv i tyska kol-byn: "Absurt"

LÄS MER:Tyska klimataktivister försöker rädda by

LÄS MER:Klimataktivister sågade av julgranen vid Brandenburger Tor

ANNONS