Irvo Otienos mamma Caroline Ouko håller ett fotografi av sin son som avled på ett sjukhus för psykiatrisk vård.
Irvo Otienos mamma Caroline Ouko håller ett fotografi av sin son som avled på ett sjukhus för psykiatrisk vård. Bild: Daniel Sangjib Min/AP/TT

Poliser åtalas i USA: "Kvävde mitt barn"

Sedan en svart man som led av psykisk ohälsa avlidit på ett sjukhus i USA åtalas sju poliser och tre vårdare.
Fallet har stora likheter med det som hände George Floyd, som kvävdes till döds av en vit polisman i ett fall som skakade USA.

ANNONS
|

28-årige Irvo Otieno dog den 6 mars efter att ha förflyttats från ett fängelse till ett mentalsjukhus i Virginia. Enligt preliminära obduktionsresultat avled han till följd av kvävning efter att ha blivit fasthållen med våld, uppger åklagaren Ann Cabell Baskervill i ett uttalande.

Nyligen fick Irvo Otienes familj ta del av en video som visar händelseförloppet vid dödsfallet, uppger AFP. Hans mamma Caroline Ouko säger att det hon fick se var "hjärtskärande".

– Min son behandlades som en hund, värre än en hund. Jag såg det med mina egna ögon ... de kvävde mitt barn.

28-åringen var fängslad till både händer och fötter. Polismännen ska ha hållit Otieno nedtryckt i tolv minuter, hävdar familjens advokat Ben Crump.

ANNONS

Mordet på den svarte mannen George Floyd, som avled 2020 i Minneapolis efter att ha blivit nedtryckt mot marken och kvävd av en vit polisman, väckte ny avsky och vrede och ledde till omfattande protester mot rasism och polisbrutalitet riktad mot svarta i USA.

ANNONS