President i jakt på framgång

ANNONS
|

-Han är för mycket helt enkelt, säger trebarnsmamman Sophie Chirol.

Hon är bland de 59 procent av fransmännen som har ett milt sagt dalande förtroende för Speedy Sarko, som landets president kallades som nyvald senvåren 2007.

Inte sedan Napoleon Bonapartes dagar har en fransk statschef försökt göra så mycket på så kort tid. Och med så lite resultat, anser nu allt fler fransmän.

-Han har luckrat upp arbetslagen för arbete på söndagar och helger. Det är ju alltid en konkret sak, säger Sophie Chirol efter några sekunders betänketid.

På internet kostade den lagen Frankrikes president åtskilliga karikatyrporträtt där han jämfördes med Barack Obama. "Yes we can" blev i Sarkozys mun "No weekend".

ANNONS

Någon djupare reform av den hårt reglerade arbetslagen blev däremot aldrig av. I Frankrike måste man fortfarande ha ett statligt diplom för att få rätten att klippa någons hår mot betalning.

Sophie Chirol studerar för att bli lågstadielärare. Men hon vet inte om hon kommer att kunna bli det. Olika reformer och motreformer har redan ändrat spelreglerna flera gånger bara under det gångna året. Än värre är det för universitetsstudenterna. Många av deras lärare har strejkat i flera månader. Nu riskerar studenterna bli utan sina diplom det här året.

Nicolas Sarkozy gick främst till val på att höja väljarnas köpkraft. Det ekonomiska läget har satt tvärstopp för de ambitionerna. I stället blir arbetskonflikterna nu allt bittrare. I helgen fick tusentals parisare och restaurangägare vara utan gas, som används av många till spisar och varmvattenberedare. Det statliga bolaget Gaz de France misstänker sabotage från anställda som kräver lönehöjningar.

Samtidigt tillskrivs den energiske Nicolas Sarkozy av sina landsmän en del succéer inom utrikespolitiken. Hanteringen av Georgienkrisen, ordförandeskapet i EU och inrättandet av ett G20-möte är några av dem.

Men den gemensamma nämnaren i många fransmäns syn på sin president är att ribban sattes högt av presidentkandidaten Nicolas Sarkozy. Nu fruktar de att det blev mycket prat men lite gjort. I presidentens egna led är det många som inte står ut med Nicolas Sarkozys speciella stil.

ANNONS

Fransmännen pratar idag om "egokrati" - en benämning som inbegriper allt från linslus till maktfullkomlighet.

Att Sarkozy inför partikamrater nyligen idiotförklarade Spaniens regeringschef José Luís Zapatero, kallade USA:s president Barack Obama för oerfaren och påstod att Tysklands förbundskansler Angela Merkel inte varit klarsynt i sin hantering av den ekonomiska krisen, säger kanske mer om fransosens ego än om hans kollegors intellekt.

Exfrun bor i Dubai

Men det är presidentens hantering av sitt privatliv som har upprört flest av hans konservativa väljare. Och då främst alla veckopressuppslag kring presidentens skilsmässa med Cécilia Sarkozy, hösten 2007.

Ex-första damen bor idag, omgift med sin tidigare älskare, i Dubai där hon har vårdnaden om Nicolas Sarkozys yngste son, Louis.

Kennedybilden av en lands- och familjefar fick därmed bytas ut. I stället serverades fransmännen glamouren kring det nya giftermålet med den förra fotomodellen och musikern Carla Bruni-Sarkozy.

Hon tillskrevs snabbt presidentens nya framtoning: de svarta kostymerna, Ray-Ban-glasögonen och glittrande Rolexklockor tonades ned mot mer diskreta attiraljer. Utan att för den skull lyckas tvätta bort blingbling-stämpeln.

Möjliga motkandidater vid presidentvalet 2012

Ségolène Royal

Dominique Strauss-Kahn

Martine Aubry

François Bayrou

Oliver Besancenot

ANNONS