Norska studenter besöker utställningen ”Från King till Obama” vid Nobels fredscenter i Oslo.
Norska studenter besöker utställningen ”Från King till Obama” vid Nobels fredscenter i Oslo.

Prisutdelning med blandade känslor

ANNONS
|

Under sitt Nobelföredrag i Oslo imorgon kommer Obama själv att ta upp frågan om varför han skickat ytterligare 30000 USA-soldater till Afghanistan, enligt källor i Vita huset. Om Nobelkommittén trott att fredspriset skulle fungera som en begränsning för Barack Obama i internationell politik syns få tecken på att så skett.

Enligt Sverre Lodgaard, forskare på Norsk Utenrikspolitisk Institutt, har Obama haft svårt att leva upp till förväntningarna.

–Han har gått på en smäll i Mellanöstern. Trots goda försök är det långt till något genombrott i Iran och Nordkorea. Och han visade senast under sin Asienresa hur lågt han ligger i människorättsfrågor, säger Sverre Lodgaard.

ANNONS

Skrinlagt raketskölden

Det som är positivt är att han som förste USA-president talat om en kärnvapenfri värld.

–Obama har skrinlagt raketskölden och det kommer att bli ett nytt avtal med Ryssland om en större kärnvapennedrustning, påpekar han.

Att Obama själv har blandade känslor över att så tidigt bli fredsprisvinnare märks på hur svårt han haft att ge besked om vad han kommer att delta i under prisutdelningen i Oslo.

Förvirringen kring programmet har varit total. Obama har tackat nej till att vara med på konserten som hyllar honom på fredag. Han vill inte möta norska barn framför Rådhuset eller se på utställningen om honom själv och medborgarrättskämpen Martin Luther King på Nobels fredssenter.

Avstår från CNN

Medan andra fredsprisvinnare ser den traditionella intervjun i tv-kanalen CNN som en möjlighet att under en timme få tala till hela världen, avstår Obama och verkar helst inte vilja svara på några frågor alls.

På den enda presskonferens som är planerad, efter ett 35 minuter långt samtal med statsminister Jens Stoltenberg i morgon bitti, ska de två statsledarna bara läsa var sitt uttalande. Inte ens en lunch med kung Harald har Obama tid för.

–Det här är inte smart av honom. Oavsett hur goda skäl han har framstår han som arrogant. Det är inte bra, vare sig för honom eller för priset, att han avlyser så mycket, säger PR-experten Rune Mørck-Wergeleland.

ANNONS

Kommer ut på balkongen

Den enda chans vanliga Oslobor får att hylla fredspristagaren är ett fackeltåg som samlas nedanför balkongen på Grand Hotel. Obama har lovat att han kommer ut vid sjutiden på kvällen.

–Det är kanske lite känsligt för oss norrmän att upptäcka att vi inte är så viktiga i ett globalt perspektiv. Men när han kommer med en så stor apparat runt sig och bara stannar en dag kan det fort skapa dålig stämning hos värdarna, säger Ole Moen, historieprofessor med USA som specialitet.

Flera norska medier har de senaste dagarna tagit upp frågan om beslutet att ge Barack Obama fredspriset verkar som ett bättre val nu än när Nobelkommitténs ordförande Thorbjørn Jagland förvånade världen den 9 oktober. Aftenposten ger svaret redan på omslaget till sitt helgmagasin: världen förstår fortfarande inte varför Obama får fredspriset.

Få försvarar priset

De som försvarar priset är få. Ledaren för organisationen Nej till atomvapen, Ole Kopreitan, hör till dem. Hans organisation står för det ena fackeltåget imorgon kväll.

–Vi har inte sett en så lovande internationell ledare sedan Michail Gorbatjov gick i spetsen för sovjetisk atomnedrustning för 20 år sedan, säger Ole Kopreitan.

I det andra fackeltåget samlas många andra fredsorganisationer i protest, bland annat mot Obamas beslut att skicka fler soldater till Afghanistan.

ANNONS

Exakt hur Nobelpriskommittén tänkte när de gav honom fredspriset är hemligt i 50 år. Men det har inte trätt fram någon glad person eller organisation som tagit åt sig äran av att ha nominerat Obama. Därmed verkar det som om kommittén själv kom med förslaget.

Majoritet var emot

Enligt tidningen Verdens Gang (VG) var en majoritet av de fem ledamöterna länge emot att Obama skulle få priset. Först efter att han hållit sitt tal om nedrustning i FN:s säkerhetsråd i september svängde Sosialistisk venstres representant i kommittén.

Kaci Kullman Five från Høyre och Inger Marie Ytterhorn från Fremskrittspartiet ställdes då inför dilemmat att rösta för Obama eller att lämna kommittén i protest.

”Och det är närmast otänkbart att de två skulle avgå i protest mot att fredspriset skulle ges till den amerikanske presidenten – Norges viktigaste allierade”, skrev VG:s kommentator Svein A Røhne.

Norska regeringen har anslagit 163 miljoner svenska kronor till besöket.

2200 poliser är i tjänst.

Försvaret bidrar med helikoptrar och annan utrustning.

Jaktflygplan och luftvärnsbatterier hålls i högsta beredskap.

08.45: President Obama landar på Gardermoen flygplats.

09.20: Besöker Nobelinstitutet.

10.05: Samtal med statsminister Jens Stoltenberg.

12.00: Besöker kung Harald och kungafamiljen på Slottet.

13.00: Prisutdelning i Oslo Rådhus.

15.00: Tar in på Grand Hotel.

19.00: Visar sig på balkongen. Deltar på en bankett med 250 gäster på hotellet. Obamas tal vid middagen tv-sänds.

10.25: Reser från Gardermoen.

Barack Obama deltar inte på fredspriskonserten som leds av Will Smith och Jada Pinkett Smith kl 20 på fredag kväll.

Han låter sig inte intervjuas av CNN efter ceremonin i Rådhuset.

Han har tackat nej till lunch med kung Harald.

Nej tack fick även Rädda Barnen, som före ceremonin brukar samla tusentals barn vid Rådhuset.

ANNONS