Under tisdagen höll Kamala Harris sitt första kampanjtal som trolig presidentkandidat för Demokraterna.
Under tisdagen höll Kamala Harris sitt första kampanjtal som trolig presidentkandidat för Demokraterna. Bild: Kayla Wolf

Publiken under Harris första kampanjtal: ”Lock him up!”

Under tisdagskvällen höll USA:s vicepresident Kamala Harris sitt första kampanjtal som trolig presidentkandidat för Demokraterna. Där lyfte hon sin bakgrund som åklagare och lovade ta sig an motståndaren Donald Trump inför publikens jubel.
– Lock him up, lock him up! skanderade Harris anhängare i Wisconsin.

ANNONS
|

Med 105 dagar kvar till det amerikanska presidentvalet höll USA:s vicepresident Kamala Harris sitt första kampanjtal i delstaten Wisconsin som trolig presidentkandidat för Demokraterna.

– Jag har fått till mig i morse att vi nu samlat stöd från tillräckligt många delegater för att säkra demokraternas nominering, inledde Kamala Harris talet till sina anhängares jubel.

Kamala Harris lovade därefter vinst till Demokraterna i det kommande valet. Strax därefter började hon med att rikta kängor mot sin motståndare, Republikanernas Donald Trump, genom att lyfta sin egen bakgrund som bland annat senator och åklagare i Kalifornien.

– I de rollerna tog jag mig an förövare av alla sorter. Förövare som utsatte kvinnor, bedragare som lurade konsumenter, fuskare som bröt mot reglerna för sin egen vinning. Så hör mig när jag säger, jag känner till Donald Trumps sort, sade Kamala Harris samtidigt som publiken började skandera ”lock him up!, lock him up!”.

ANNONS

Talet fortsatte med att Kamala Harris anklagade Donald Trump för att vara en bakåtsträvare samtidigt som hon lyfte några av sina hjärtefrågor – kvinnors rätt till abort och reproduktiva rättigheter.

– Donald Trump kommer att ta vårt land bakåt i tiden. Han vill försämra sjukförsäkringen och ge skattelättnader åt miljardärer, sade Harris i ett angrepp mot den republikanske rivalen.

Många demokrater hade samlats för att lyssna på Kamala Harris i Wisconsin.
Många demokrater hade samlats för att lyssna på Kamala Harris i Wisconsin. Bild: Kayla Wolf

Harris lovade att som president skriva under den dag då "kongressen röstar för en lag för att återställa våra reproduktiva rättigheter".

Högsta domstolen rev 2022 upp beslutet "Roe mot Wade", som garanterat aborträtten på federal nivå, en rättighet som Demokraterna lovat återställa.

– Vi litar på kvinnor vad gäller att bestämma över sina egna kroppar! sade hon och möttes återigen av jubel.

Osäkert stöd

Efter president Joe Bidens avhopp som Demokraternas presidentkandidat kämpar partiet fortsatt i uppförsbacke. En sammanställning av Washington Post av flera opinionsundersökningar visade i söndags att Demokraterna med Kamala Harris som kandidat fortsatt ligger efter Trump med i genomsnitt 1,5 procent väljarstöd, något bättre än det stöd Joe Biden hade.

Enligt Time Magazine har en majoritet av amerikanerna, 51 procent, en negativ inställning till Kamala Harris. Enligt en undersökning av FiveThirtyEight har 38 procent av amerikanerna en positiv bild av Kamala Harris, att jämföra med 39 procent som tycker det samma om hennes motståndare Donald Trump.

ANNONS

Samtidigt kom under tisdagen den första opinionsundersökningen från Ipsos, efter att Joe Biden formellt hoppat av som kandidat, där Kamala Harris tvärtom leder över Donald Trump med två procentenheter. Det rapporterar Reuters.

Demokraternas presidentkandidat utses formellt senare i augusti.

LÄS MER:Harris och Trump – så står de i valets hetaste frågor

LÄS MER:Så klarar sig Harris mot Trump – färska siffror släppta

LÄS MER:Harris säkrar stöd – kan välja parhäst snart

ANNONS