Rysslands president Vladimir Putin.
Rysslands president Vladimir Putin. Bild: Ramil Sitdikov/AP/TT

Ny rysk kärnvapendoktrin: "Dynamisk situation"

Ryssland skulle kunna använda kärnvapen som svar på en större attack – oavsett varifrån den kommer.
– Vi skulle överväga möjligheten om vi får trovärdig information om en massiv attack robotar, flyg eller drönare som korsar vår gräns, säger president Vladimir Putin.

ANNONS

Orden kommer i ett möte med landets säkerhetsråd, som delvis tv-sändes.

Dessutom, fortsatte Putin, ser Ryssland alla attacker med konventionella vapen som utförs av en icke-kärnvapenstat med hjälp av en nation med kärnvapenkapacitet som en gemensam attack där båda länderna anses vara angripande part.

Han specificerade dock inte om Ryssland skulle svara med kärnvapen på en sådan attack.

Uttalandet innebär en förändring i Rysslands kärnvapendoktrin. Villkoren för Rysslands övergång till att använda kärnvapen har klargjorts, enligt Putin.

– Vi ser att den moderna militära och politiska situationen är dynamisk och föränderlig och vi måste ta det i beaktande. Det inkluderar nya former av militära hot och risker för Ryssland och våra allierade, sade han.

ANNONS

Han varnade också för att Ryssland anser sig ha rätt att använda kärnvapen om Belarus attackeras, även om det sker med konventionella vapen.

Vladimir Putin har sedan tidigare varnat USA och Nato att grönt ljus för Ukraina att slå med avancerade vapen mot mål längre in i Ryssland skulle innebära krig med Nato.

Han har också sagt att doktrinen är ett levande dokument som kan ändras vid behov, och att Moskva utgår från att det aldrig sker en utväxling av kärnvapenangrepp, enligt Tass.

ANNONS