Rysslands president Vladimir Putin. Arkivbild.
Rysslands president Vladimir Putin. Arkivbild. Bild: Alexander Kazakov

Putin hotar med krig mot Nato

Grönt ljus för Ukraina att slå med avancerade vapen mot mål längre in i Ryssland skulle innebära krig med Nato, hotar Vladimir Putin.
– Det skulle på ett grundläggande vis förändra konflikten, säger den ryske presidenten.

ANNONS
|

I Washington diskuteras huruvida Ukraina ska ges tillåtelse att rikta donerade långdistansvapen mot mål långt inne i Ryssland.

I London ska ett beslut redan ha fattats om att låta den ukrainska militären skjuta ballistiska Storm Shadow-robotar mot Ryssland, skriver The Guardian.

Ukraina har framförallt begärt att i större utsträckning få använda så kallade Atacms-robotar, med en räckvidd på uppemot 30 mil.

– Det skulle betyda att Natoländerna, USA och europeiska länder, är i krig med Ryssland, säger Putin till rysk statlig tv.

– Om så sker så kommer vi, med hänsyn till den förändrade konflikten, att vidta lämpliga åtgärder baserade på de hot vi står inför.

ANNONS

”Är Putin som eskalerar”

Den ryske presidenten har under krigets gång återkommande talat om "röda linjer" för angrepp mot Ryssland.

Storbritanniens utrikesminister David Lammy menar att det är uppgifterna om Irans export av ballistiska robotar till Ryssland, som ändrat de strategiska tankegångarna i London och Washington, enligt The Guardian.

– Den som eskalerar här är Putin. Putin har eskalerat genom transporten av robotar från Iran. Vi ser en ny allians mellan Ryssland, Iran och Nordkorea, säger David Lammy enligt tidningen.

Tidigare överstelöjtnant Joakim Paasikivi säger till Aftonbladet att det här hotet inte skiljer sig från tidigare hot från Putin, samtidigt måste man ta det på allvar.

– Han återanvänder samma retorik som han använde avseende F-16. Det nya är väl att det är han själv som uttalar detta, i stället för att skicka fram någon annan.

USA:s president Joe Biden och Storbritanniens premiärminister Keir Starmer möts i Washington på fredagen.

LÄS MER:Uppgifter: Ukraina kommer få skjuta längre

LÄS MER:"Trovärdig" rapport om iranska vapen till Putin

LÄS MER:Zelenskyj: Vi bygger underjordiska fabriker

ANNONS