Putin varnar väst för att utmåla Ryssland som fienden. Det säger han på en pressträff med flera internationella mediebyråer.
Putin varnar väst för att utmåla Ryssland som fienden. Det säger han på en pressträff med flera internationella mediebyråer. Bild: Valentina Pevtsova/Sputnik/Kreml via AP/TT

Putin i unikt möte: Vore galet att anfalla Nato

Ryssland är inte fienden och vill inte attackera Nato, säger Rysslands president Vladimir Putin på en pressträff. Samtidigt varnar han väst för att tro att Ryssland aldrig skulle kunna använda sig av kärnvapen för att försvara sig.
– Man ska inte utmåla Ryssland som fienden.

ANNONS

På onsdagen mötte president Vladimir Putin för första gången sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina ett antal stora nyhetsbyråer, bland dem flera från västländer. Pressträffen pågick i över tre timmar på S:t Petersburgs årliga ekonomiska forum, Spief.

Bland annat tog han upp att han anser att det är fel av väst att ha en bild av Ryssland som fienden.

– Man ska inte utmåla Ryssland som fienden. Ni skadar bara er själva med detta, vet ni det? sade Putin.

– De trodde att Ryssland ville attackera Nato. Har ni blivit helt galna? Det är lika dumt som det här bordet är tjockt. Vem kom på det här? Det är bara fullständigt nonsens, sade han enligt Reuters.

ANNONS

Hotar med kärnvapen

På en fråga om Ryssland skulle kunna ta till kärnvapen sade Putin att villkoren för att använda sådana är tydligt fastställda i Moskvas säkerhetsdoktrin. Om väst antar att Ryssland aldrig kommer använda kärnvapen har man fel, menar han.

– Av någon anledning tror de i väst att Ryssland aldrig kommer att använda kärnvapen, säger Putin.

– Om någons handlingar hotar vår suveränitet och territoriella integritet, anser vi att det är möjligt att använda alla medel som står till vårt förfogande.

Farligt steg

Tyskland har i likhet med USA beslutat sig för att tillåta Ukraina att använda donerade vapen för att slå mot ett antal militära mål i Ryssland. Det gäller mål mot ryska styrkor som anfaller Ukraina, beslutet skulle bidra till att försvara Charkiv.

Putin kallar Tysklands beslut för ett "farligt steg".

– Om de nu använder robotar för att slå till mot anläggningar på ryskt territorium kommer det att fullständigt förstöra de rysk-tyska relationerna, sade han.

På pressträffen kritiserade han ännu en gång västländernas leveranser av långdistansvapen till Ukraina – och säger att Moskva skulle kunna komma att leverera liknande vapen till andra länder för attackera västliga mål.

– Om någon ser det som möjligt att leverera sådana vapen till en krigszon för att attackera vårt territorium och skapa problem för oss, varför har vi då inte rätt att donera våra vapen?

ANNONS

Biden eller Trump?

Men trots att USA:s regering nyligen gett tillstånd för Ukraina att slå mot ryska mål, uppger Putin att relationerna mellan länderna inte kommer att påverkas av vem som blir ny president. I februari uppgav han däremot att han föredrog Donald Trump som valvinnare.

– Jag är helt uppriktig. Vi tror inte att något avgörande skulle förändras, säger han.

Rysslands president Vladimir Putin vid bordet på pressträffen under S:t Petersburgs årliga ekonomiska forum, Spief.
Rysslands president Vladimir Putin vid bordet på pressträffen under S:t Petersburgs årliga ekonomiska forum, Spief. Bild: Vladimir Astapkovitj/Sputnik/Kreml/via AP/TT
ANNONS