De tre männen sa att de varit ute och fiskat när de kapsejsat med sin båt. Nu misstänker polisen att de varit inblandade i en kokainhärva.
De tre männen sa att de varit ute och fiskat när de kapsejsat med sin båt. Nu misstänker polisen att de varit inblandade i en kokainhärva. Bild: Australian Maritime Safety Authority (AMSA)

Räddades från havet – nu misstänks de för koppling till kokainfynd

Den 1 februari hittades tre män i havet utanför Australiens västra kust. Tack vare sina flytvästar och att de kunde hålla sig fast i en kylbox lyckades de överleva, något som de hyllades för. Men det skulle vända snabbt.
Nu är de tre männen efterlysta och misstänkta för att ha kopplingar till ett stort kokainfynd.

ANNONS
|

Tre män som räddades ur havet strax utanför västra Australiens kust den 1 februari är nu efterlysta i landet efter att man gjort ett stort kokainfynd i vad man tror är deras båt, rapporterar BBC.

Enligt männens egna utsago var de ute och fiskade med sin båt när den plötsligt kantrade. De ska ha varit ett par timmar i vattnet innan de räddades av den australiensiska räddningstjänsten.

En bild på männen som publicerats från insatsen visar hur de tre männen klamrar sig fast vid en kylbox ute i vattnet.

Männen ska senare ha hyllat räddningstjänsten för deras insats, som i sin tur hyllat männen för att de tänkt på säkerheten och burit flytvästar. Men snart skulle det råda en annan stämning mellan myndigheterna och de sjönödsdrabbade.

ANNONS

Kokain spolades iland – ytterligare rekordmängd hittades på båt

Sex dagar senare spolade ett plastinlindat paket iland på en strand vid staden Denmark. Paketet skulle visa sig innehålla flera påsar med kokain. Efter en sökinsats i vattnet hittade myndigheterna en kapsejsad båt med ytterligare kokainpaket.

”När polisen sökte igenom båten ska de ha hittat ytterligare åtta liknande plastförpackade paket, som alla innehöll runt 40 kilo kokain styck”, uppger den australiensiska polisen i ett uttalande enligt 9 News.

Totalt har minst 365 kilo kokain hittats, vilket är ett av de största fynden som polisen gjort på över 20 år i den australiensiska delstaten.

Polisen har utfärdat en arresteringsorder för samtliga tre män och ska ha gripit en av dem. De söker fortfarande två av männen som räddades ur vattnet.

Den australiensiska polisens misstanke är att drogerna ska ha lämnats i havet där planen var att de skulle plockas upp och föras i land med båt.

”Batmankokain” hittades flytande i havet

Det är det andra fyndet av kokain som gjorts på kort tid i havet runt Oceanien.

Förra veckan uppgav polisen i Nya Zeeland att de hittat över tre ton kokain, fördelat på 81 balar, flytandes i Stilla havet.

Förmodligen har kokainet dumpats i havet, för att sedan hämtas upp av nästa del i logistikkedjan. Hur myndigheterna fick upp ögonen för drogerna är inte känt.

ANNONS

– Det är en tydlig illustration av hur långt den organiserade brottsligheten är villig att gå för deras globala narkotikasmuggling, och visar att vi inte är förskonade från större narkotikasmugglingsansträngningar i den här delen av världen, säger Bill Perry från nyzeeländska tullen i ett pressmeddelande.

Vissa av paketen, som höll sig flytande med hjälp av bojar, var märkta med Batmansymbolen. Andra var märkta med svarta fyrklöver. Kokainet tros komma från Sydafrika och vara ämnat för Australien, med tanke på mängden.

LÄS MER:”Batmankokain” beslagtaget på öppna havet

LÄS MER:Australien stoppar kolgruva för att skydda Stora barriärrevet

LÄS MER:Maffiamisstänkt hittad efter 16 år – som pizzabagare

ANNONS