Räddningstjänsten söker efter kapseln, som föll från en lastbil på den 140 mil långa sträckan mellan Perth och Newman.
Räddningstjänsten söker efter kapseln, som föll från en lastbil på den 140 mil långa sträckan mellan Perth och Newman. Bild: Department of Fire and Emergency Services

Radioaktiva kapseln i Australien hittad

En radioaktiv kapsel som kunde vara livsfarlig har nu hittats i Australien, meddelar de lokala myndigheterna.

ANNONS
|

Den lilla behållaren, åtta millimeter hög, sex millimeter bred och fylld med det radioaktiva ämnet Cesium-137, försvann någonstans mellan den lilla staden Newman och Perth i Western Australia. Att röra vid den kan orsaka allvarlig sjukdom, brännskador och cancer.

Myndigheter och gruvbolaget Rio Tinto, som driver gruvverksamhet i närheten av Newman har sökt efter kapseln på den 140 mil långa sträckan mellan städerna i en dryg vecka, och nu har den hittats. Det består inte längre någon fara för allmänheten meddelade myndigheterna i Western Australia på onsdagen.

Trots kapselns ringa storlek är den mycket potent.

– Det är som att röntgas tio gånger på en timme, för att sätta det i kontext. Och samma mängd naturlig strålning som vi skulle ta emot under ett år, bara genom att gå omkring, sa Andrew Robertson, chef för Western Australias hälsomyndighet tidigare i veckan till BBC.

ANNONS

Lastbilen som fraktade kapseln lämnade Gudai-Darri-gruvan i närheten av staden Newman den 12 januari. Den låg då skyddad i en mätanordning. Först långt senare, den 25 januari, upptäckte man att kapseln saknades – några skruvar hade lossnat.

LÄS MER:Ivrigt sökande efter borttappad radioaktiv kapsel

ANNONS