Secret service tillförordnade chef Ronald Rowe medger att flera fel gjordes vid sommarens mordförsök på Donald Trump. Arkivbild.
Secret service tillförordnade chef Ronald Rowe medger att flera fel gjordes vid sommarens mordförsök på Donald Trump. Arkivbild. Bild: Wilfredo Lee/AP/TT

Rapport: Misstag gjordes vid mordförsök på Trump

Secret service misslyckades på flera punkter – speciellt i kommunikationen – i sitt säkerhetsarbete kring ex-presidenten Donald Trumps möte i Pennsylvania i somras, där han utsattes för ett mordförsök.
Det framkommer i en intern utredning som publicerades på fredagen.

ANNONS

Efter att rapporten publicerats säger Secret service tillförordnade chef Ronald Rowe att "det är viktigt att vi håller oss själva ansvariga för misslyckandena den 13 juli" och att organisationen måste dra lärdom av misslyckandet.

Rapporten tar upp brister i både lokal och federal brottsbekämpning och framhåller en rad missade möjligheter att stoppa den beväpnade mannen som öppnade eld från ett osäkrat tak.

Var omedvetna

Just kommunikationen fallerade på flera punkter. Rapporten pekar bland annat på att vissa lokala poliser på plats, i brist på information, var omedvetna om att Secret service inte tog emot deras radiosändningar.

När polisen försökte lokalisera skytten fördröjdes viktig information på grund av att den kommunicerades utanför Secret services egna nätverk.

ANNONS

Enligt rapporten misslyckades personalen att via radio "sända beskrivningen av angriparen, eller viktig information som erhållits av lokal polis om en misstänkt person på taket".

Visste om säkerhetsutmaningarna

Det här ledde i sin tur till att Trumps livvakter inte heller nåddes av informationen om att man letade efter en person som verkade misstänkt, strax före attacken skedde. Hade de informerats hade de kunnat fatta beslut om att flytta på Trump, framhåller utredningen.

Rapporten ställer även frågor som varför ingen polis befann sig på taket där mannen öppnade eld.

Utredningen gör också gällande att Secret service på förhand förstod att valet av plats för kampanjmötet innebar en säkerhetsutmaning – men att inga åtgärder vidtogs.

Utredningen pekar inte ut specifika individer som skyldiga för händelsen.

Vid kampanjmötet träffades Donald Trump av en kula i örat och skadades lindrigt. En åhörare dödades och två skadades.

ANNONS