Den kände rapparen Saman Yasin har gripits för sitt stöd till protesterna mot regimen.
Den kände rapparen Saman Yasin har gripits för sitt stöd till protesterna mot regimen. Bild: Instagram

Regimkritisk rappare riskerar dödsstraff i Iran

Den kurdiske rapparen Saman Yasin greps i sitt hem av iranska säkerhetsstyrkor för tre veckor sedan. Nu anklagas han för ”fiendskap mot gud” och riskerar dödsstraff för sitt stöd till protesterna mot regimen.

ANNONS
|

Saman Yasin är en välkänd kurdisk rappare i Iran – och en högljudd kritiker av regimen. På sina sociala medie-kanaler har han publicerat flera meddelanden till stöd för de som protesterar mot regimen, och han har skrivit flera protestsånger.

För tre veckor sedan greps han i sitt hem av iranska säkerhetsstyrkor. Tidigare i veckan åtalades han för ”moharabeh” – fiendskap mot gud – och sedan dess har hans familj inte hört av honom, rapporterar The Guardian.

Saman Yasin riskerar nu dödsstraff och väntas ställas inför rätta de kommande dagarna.

– Vi vet att regimen dödar folk med lätthet och direkt dömer fångar till döden. Saman Yasin är i allvarlig fara och vi bör vara hans röst, säger Soma Rostami från människorättsorganisationen Hengaw, enligt The Guardian.

ANNONS

Tusentals riskerar samma öde

Rapparen är inte ensam om att riskera sitt liv. Enligt FN uppskattas 14 000 personer, inklusive barn, ha gripits av regimen sedan protesterna inleddes för mer än åtta veckor sedan, då 22-åriga Mahsa Amini dog efter att ha gripits av den iranska moralpolisen.

– De senaste sex veckorna har tusentals män, kvinnor och barn – enligt vissa uppgifter över 14 000 personer – gripits, inklusive människorättsaktivister, studenter, jurister, journalister och samhällsaktivister, sa FN:s särskilda rapportör om mänskliga rättigheter i Iran, Javaid Rehman, på onsdagen.

Myndigheterna har meddelat att offentliga rättegångar kommer att hållas för 1 000 demonstranter som har gripits i Iran. Människorättsorganisationer oroas för att det kan leda till en våg av avrättningar. Den 6 november uppmanade parlamentsledamöter domstolarna att agera med kraft mot ”brottslingarna”, skriver The Guardian.

En motorcykel tillhörande en iransk milis sätts i brand under en protest mot 22-åriga Mahsa Aminis död. Protesterna har pågått i över åtta veckor.
En motorcykel tillhörande en iransk milis sätts i brand under en protest mot 22-åriga Mahsa Aminis död. Protesterna har pågått i över åtta veckor. Bild: AP Photos/Middle East Images

LÄS MER:Irans militär redo att slå ned mot "flugor"

LÄS MER:Känd iransk skådespelerska stödjer protesterna

LÄS MER:Strejkande i Iran hedrar "blodig fredag"

ANNONS