Rekordmånga 80-åringar i Japan

Över tio procent av alla japaner är nu över 80 år. Landet har världens äldsta befolkning vilket anstränger Japans ekonomi.

ANNONS
|

Att Japan har en åldrande befolkning är inget nytt. Men nu har antalet 80-åringar blivit så många att över en av tio japaner nu är i den åldern. En undersökning visar att över tio procent av landets befolkning nu är 80+. Och nästan 30 procent av befolkningen är över 65 år, rapporterar BBC.

Japan har en av världens lägsta födelsetal och problemen med den åldrande befolkningen har länge varit kända. Sett till andel människor som är äldre än 65 så har Japan världens äldsta befolkning. Och avståndet är relativt stort till andra länder med åldrande befolkning. I Italien som är på plats två är 24,5 procent av befolkningen över 65 och i trean Finland ligger den siffran på 23,6 procent.

ANNONS

Vid 65 års ålder är det många japaner som fortfarande arbetar och människor över 65 uppskattas utgöra runt 13 procent av arbetskraften i landet. Samtidigt blir pensionärerna fler vilket anstränger Japans ekonomi.

Landet har röstat igenom en rekordstor budget för nästa år, för att mäkta med de ökade välfärdskostnaderna. Samtidigt tycks satsningar på att öka barnafödandet i landet vara fruktlösa. Varför japaner inte skaffar barn beror dels på dyra levnadskostnader i landet samt de ökänt långa arbetstiderna.

Sluta fungera som samhälle

Förra året föddes färre än 800 000 barn vilket är den lägsta siffran i Japan sedan mätningarna av födelsetalen började. På 70-talet var motsvarande siffra runt två miljoner bebisar.

Regeringen har tidigare larmat om situationen i Japan och i början av året varnade premiärminister Fumio Kishida att landet kommer att hamna på randen till att inte fungera som ett samhälle, på grund av de låga födelsetalen.

Och trenden är inte unik för Japan. Många grannländer står inför en liknande situation. Sydkorea har det lägsta födelsetalet i världen och i Kina så minskade befolkningen i antal för första gången sedan 60-talet. Indien gick också om Kina som världens mest folkrika land tidigare i år.

LÄS MER:Indien går om Kina i folkmängd

LÄS MER:Hårdnande tongångar mellan Ryssland och Japan om de omstridda södra Kurilerna

LÄS MER:Kinesiska brudpar får pengar – om bruden är under 25 år

ANNONS