Palestinier sörjer anhöriga som dödats i israeliska bombningar av Gaza, vid ett sjukhus i staden Dayr al-Balah. Bilden togs under tisdagen.
Palestinier sörjer anhöriga som dödats i israeliska bombningar av Gaza, vid ett sjukhus i staden Dayr al-Balah. Bilden togs under tisdagen. Bild: Abdel Kareem Hana/AP/TT

Relativt lugn i Gaza under israelisk "paus"

Israel har utfört flera dödliga anfall mot Gazaremsan, men striderna på marken ser ut att ha trappats ned.
Den israeliska militären har utropat en "paus" för att mer förnödenheter ska kunna släppas in. För den muslimska befolkningen råder högtidsdagar.

ANNONS

Vården i Hamasstyrda Gaza rapporterade sent på måndagen tio dödsfall inom loppet av ett dygn, vilket är ett av de lägsta dödstalen som rapporterats därifrån under krigets gång.

Vittnen berättar för nyhetsbyrån AFP att höga smällar ljöd i och väster om staden Rafah, som ligger vid gränsen i Gazaremsans södra ände. Tidigt på måndagsmorgonen, innan Israels "lokala och taktiska paus" inleddes, larmade myndigheter i Rafah om beskjutning från stridsvagnar.

Tiotal dödade

Från israeliskt håll redogörs det för strider på marken i Rafah och centrala Gaza, där flera motstridande uppges ha blivit dödade.

Vittnen berättade senare om eldstrider och beskjutning från det etablerade flyktinglägret al-Nuseirat i centrala Gaza. Den palestinska civilförsvarsmyndigheten meddelade på tisdagen att minst 13 personer hade dödats i två skilda flyganfall, ett mot en familjebostad och ett mot en affärsfastighet.

ANNONS

En AFP-korrespondent i Gaza beskriver det som att stridigheterna har trappats ned i området i övrigt. Muslimer högtidlighåller för närvarande offerhögtiden id al-adha. Beskjutning och eldväxling vid Israels norra gräns mot Libanon har också trappats ned.

Ska freda huvudled

Enligt den israeliska militärens besked ska en paus i striderna ske mellan klockan åtta på morgonen lokal tid till klockan sju på kvällen, tills vidare varje dag. Enligt beskedet gäller det specifikt längs med en väg som leder från gränsövergången Kerem Shalom till Saladinvägen och sedan längs med den norrut. Saladinvägen är i princip den enda större bilväg som löper genom hela Gazaremsan.

Bakgrund: Kriget i Gaza

Israels pågående krig mot terrorstämplade Hamas i Gazaremsan inleddes efter den islamistiska extremistgruppens anfall mot Israel den 7 oktober 2023.

Nästan 1 200 personer beräknas ha fallit offer för terrorattacken, merparten av dem civila, och fler än 200 personer togs som gisslan.

Israel svarade med omfattande mark- och luftoffensiver mot Gazaremsan, med det uttalade målet att förgöra Hamas som styr i området och få hem gisslan.

Under kriget har fler än 37 000 människor dött i Hamaskontrollerade Gaza, enligt lokala vårdmyndigheter. Siffrorna gör inte skillnad på civila och stridande dödsoffer.

Stora delar av bebyggelsen i området har lagts i ruiner.

ANNONS