Mike Johnson. Arkivbild.
Mike Johnson. Arkivbild. Bild: Alex Brandon/AP/TT

Republikaner eniga igen om talman

Republikanerna nominerar Mike Johnson från Louisiana som ny kandidat till posten som talman i det amerikanska representanthuset.
Beslutet togs på ett möte där partiet samlades för att utse ännu en kandidat efter att Tom Emmer, också han republikan, nominerats på tisdagen men gett upp efter bara några timmar.

ANNONS
|

Mike Johnson blir den fjärde personen på två veckor att nomineras efter att Kevin McCarthy avsatts i en historisk omröstning i början av oktober.

Johnson – som är något av en nykomling inom politiken – förlorade kampen om nomineringen mot Emmer, men ställde upp på nytt när partikollegan kastat in handduken.

Det mesta talar dock för att Johnson, likt sina tre föregångare, kommer att misslyckas till följd av de interna slitningar inom partiet som gjort det omöjligt för ledamöterna att enas kring en ledare.

Har misslyckats

För Tom Emmers del dröjde det bara minuter efter att en oenig samling republikaner valt honom tills det att han avsade sig kandidaturen. Enligt envisa viskningar i korridorerna i Washington saknade han stöd att bli vald av hela kammaren.

ANNONS

Nådastöten levererades av tidigare presidenten Donald Trump, som från New York meddelade att Emmer inte var Trump-supporter och att "det ser ut som att han är slut. Men vi får se".

Om Johnson, som valdes in i representanthuset 2017, mot alla odds skulle lyckas bli vald, skulle han bli den minst erfarne talmannen på över ett sekel.

Drivande kraft

Han är mest känd för att ha varit en av de drivande krafterna bakom ett initiativ där över 100 republikaner skrev under ett dokument till stöd för att ogiltigförklara valresultatet i fyra så kallade swing states som vanns av president Joe Biden 2020.

Utan talman ligger representanthusets arbete nere eftersom inga lagförslag kan godkännas.

Det är ett stort problem när visst stöd till Israel och ett hjälppaket till Ukraina är på gång. Och den 17 november måste en ny budgetlösning vara på plats, annars riskerar USA:s statsapparat att stängas ner.

Bakgrund: Striden om talmansposten

Den 3 oktober tvingades representanthusets förre talman, Kalifornienrepublikanen Kevin McCarthy, bort från sin post genom en historisk omröstning. Skälet var främst kritik mot att McCarthy samarbetat med Demokraterna för att få till en budgetlösning och en höjning av USA:s skuldtak.

Bakom avsättningen låg en högerfalang inom Republikanerna, med Floridarepublikanen Matt Gaetz i spetsen. Gaetz är med i kammarens ärkekonservativa frihetsutskott (Freedom Caucus), som av princip vill se en liten statsapparat och låga skatter.

Efter avsättningen nominerade partigruppen först majoritetsledaren Steve Scalise från Louisiana till talman, men han hoppade av när det stod klart att han inte kunde samla tillräckligt stöd.

Näste kandidat var Jim Jordan, ordförande i justitieutskottet, medgrundare av frihetsutskottet och en ledamot som står expresident Donald Trump nära. Han lyckades inte heller samla de röster som krävs.

För den tredje kandidaten Tom Emmers del dröjde det bara minuter efter att en oenig samling republikaner valt honom tills det att han avsade sig kandidaturen.

Republikanerna har inte heller kunnat enas om ett förslag att ge den temporäre talmannen Patrick McHenry, vars enda uppgift är utlysa voteringen om en ny talman, utökade befogenheter.

Republikanerna har 221 av representanthusets 433 besatta platser (två är vakanta), vilket innebär att nästa talman måste få 217 röster och således bara har ”råd” med fyra avhopp. Utan talman står kammarens arbete stilla och inga lagförslag kan godkännas.

ANNONS