Republikanernas svar: Biden måste avgå

Joe Biden hoppar av sin kandidatur till höstens presidentval, men sitter kvar på sin post mandatperioden ut. Bland republikanerna höjs flera röster som vill att presidenten avgår redan nu.
– Om Demokraterna har ansett att Joe Biden är olämplig att kandidera för omval, är han definitivt olämplig att kontrollera våra kärnvapenkoder, säger Tom Emmer, kongressledamot.

ANNONS
|

Under söndagskvällen svensk tid meddelade Joe Biden att han inte längre ställer upp i det amerikanska presidentvalet. Beskedet innebar en lättnadens suck för de många Demokrater och donatorer som den senaste tiden krävt att Biden kliver åt sidan.

I och med beskedet har Biden och hans stab gjort det tydligt: presidenten sitter kvar på sin post mandatperioden ut, det vill säga till dess att nästa president svärs in 20 januari 2025.

”Det är bäst för mitt parti och för landet om jag stiger åt sidan och fullföljer mina uppdrag under resten av min tid som president”, skriver Biden i det öppna brev han publicerade på X under söndagen.

ANNONS

”Han ser fram emot att slutföra sin mandatperiod och leverera fler historiska resultat för det amerikanska folket,” meddelar Andrew Bates, talesperson för Vita huset, i ett uttalande efter Bidens besked.

Anses inte lämpad att sitta kvar

Men beslutet att sitta kvar som president har upprört många republikanska politiker. Bland de som uttryckt sitt missnöje finns representanthusets talman Mike Johnson.

”Om Joe Biden inte är lämplig att kandidera som president, är han inte heller lämplig att tjänstgöra som president. Han måste avgå omedelbart. Den 5 november kan inte komma snart nog,” skriver Johnson i ett inlägg på X.

Även senatorn Steve Daines från Montana anser att presidenten inte är lämpad att sitta kvar.

"Det är av oro för vårt lands nationella säkerhet som jag formellt uppmanar president Biden att avgå från sitt ämbete,” skriver han i ett uttalande.

Och listan på republikaner som kräver Bidens avgång kan göras mycket längre. Kongressledamöterna Nicole Malliotakis och Pat Fallon samt senatorerna Mike Braun och Rick Scott är några av namnen. Samtliga följer samma resonemang: om Biden inte kan ställa upp i valet, kan han inte heller sitta kvar som president.

”Vem är det som styr?” frågar sig Pat Fallon på X.

Hoppar inte av på grund av hälsoskäl

Men Bidens beslut att hoppa av presidentvalet är inte på grund av hälsoskäl, berättar en högt uppsatt Vita huset-källa för CNN. Biden har genomgående slagit undan påståenden om sin sviktande hälsa, och han har inte genomfört någon hälsokontroll som visar på motsatsen, enligt källan.

ANNONS

Så sent som förra veckan sa Biden att det enda som skulle få honom att överväga att inte ställa upp i valet vore om en läkare bedömde att han hade problem med hälsan. I veckan har Biden hållit sig isolerad sedan han fått ett positivt covid-test och haft dagliga läkarkontroller. Men presidenten har inte haft en genomgående hälsoundersökning sedan en årlig rutinkontroll i februari i år.

LÄS MER:Joe Biden hoppar av presidentvalet

LÄS MER:Biden hoppar av presidentkampanjen – det här händer nu

LÄS MER:Här är Joe Bidens brev

LÄS MER:Donald Trumps nya plan för att ta sig an Harris

ANNONS