Arkivbild på Donald Trump, det republikanska partiets presidentkandidat.
Arkivbild på Donald Trump, det republikanska partiets presidentkandidat. Bild: Alex Brandon

Ryan Routh, 58, åtalas för vapenbrott – tros ha planerat dåd mot Trump

Den man som tros ha försökt utföra ett attentat mot Donald Trump på söndagen kommer att åtalas för åtminstone två fall av vapenbrott.
Samtidigt går Donald Trump till attack mot Joe Biden och Kamala Harris, vars ”inflammatoriska språk” han menar är orsaken till mordförsöken.

ANNONS
|

Ryan Wesley Routh, 58-åringen som greps misstänkt för att ha försökt utföra ett attentat mot Donald Trump, har delgivits misstanke om två fall av vapenbrott. Det rapporterar CNN.

Åtalspunkterna rör innehav av vapen som dömd brottsling samt innehav av vapen utan komplett serienummer, det senare då numret misstänks ha skrapats bort. Åklagare yrkar på att Routh ska förbli häktad i väntan på åtal, och enligt uppgifter till CNN kan fler misstankar tillkomma i ett senare skede.

Enligt nyhetsbyrån AP misstänks han för federala vapenbrott, alltså inte på delstatsnivå. Under den första punkten riskerar han upp till 15 års fängelse, medan den andra kan ge upp till fem års fängelse.

ANNONS
Ryan Routh, som tros ha försökt utföra ett attentat mot Donald Trump.
Ryan Routh, som tros ha försökt utföra ett attentat mot Donald Trump. Bild: Facebook

AP rapporterar att Routh ska ha haft ett lugnt uppträdande i rätten medan misstankarna mot honom meddelades. Med en ”mjuk röst” ska han bland annat ha berättat att han tjänar runt 3 000 dollar i månaden på sitt jobb men att han i övrigt har ”noll besparingar”. En offentlig försvarsadvokat har utsetts åt honom, men denne vill enligt CNN inte ge några kommentarer ännu.

Trump: Biden och Harris fel

Ungefär samtidigt som misstankarna mot Routh presenterades publicerade Fox News en intervju med Donald Trump, i vilken han skyllde det misstänkta mordförsöket på honom på Joe Biden och Kamala Harris.

– Han trodde på Biden och Harris retorik och agerade på det, sade Trump.

– Deras retorik gör att jag blir beskjuten, när jag är den som kommer att rädda landet, och det är de som förstör landet – både från in- och utsidan, fortsatte han.

Trump pekade framför allt ut tidigare uttalanden om att han skulle vara ett hot mot demokratin i USA som orsak till att han utsatts för attentatsförsök.

– De använder sig av ett väldigt inflammatoriskt språk. Jag kan använda det med – mycket bättre än de kan – men det gör jag inte, sade Trump till Fox News.

ANNONS

Söndagens misstänkta attentatsförsök var det andra mot Donald Trump på två månader. Under ett valmöte i Pennsylvania i juli besköts han av 20-årige Thomas Matthew Crooks och ådrog sig en skada i ena örat, innan Crooks sköts till döds av Secret service-agenter.

LÄS MER:Ryan Routh, 58, pekas ut som misstänkt för nytt mordförsök på Donald Trump

LÄS MER:Experten om den hårda retoriken mot Donald Trump

ANNONS