Polis patrullerar Paris gator. På fredags invigs OS i staden.
Polis patrullerar Paris gator. På fredags invigs OS i staden. Bild: Heikki Saukkomaa

Rysk kock gripen i Paris för påstådd ”storskalig” olympisk komplott

Fransk polis har gripit en rysk kock bosatt i Paris efter misstankar om planläggning av ”storskaliga handlingar av destabilisering” under OS. Planläggningen misstänks ha skett ihop med främmande makt.

ANNONS
|

Den 40-årige mannen, som har bott i Frankrike i 14 år, greps under en razzia av hans lägenhet i centrala Paris på söndagen. Det rapporterar Le Monde.

Vid tillslaget hittades ett dokument kopplat till en rysk elitstyrka för specialstyrkor som ska ha opererat under befäl av den federala ryska säkerhetstjänsten, FSB.

The Guardian rapporterar att en rättslig utredning har inletts efter anklagelser om att ”dela underrättelser med en främmande makt i syfte att provocera fram fientligheter i Frankrike”.

Den påstådda komplotten tros inte ha varit terrorrelaterad, skriver den brittiska tidningen. Mannen är sedan i söndags häktad.

Franska medier: Förberedde storskaligt projekt

Le Monde rapporterar att åklagare i Paris genomförde husrannsakan av den ryske medborgarens lägenhet på begäran av det franska inrikesministeriet.

ANNONS

Enligt uppgifter i franska medier hittade agenter bevis som tyder på att mannen förberedde ett ”storskaligt projekt” som kunde ha fått ”allvarliga konsekvenser” under de tre OS-veckorna.

40-åringen ska enligt Le Monde under åren i Frankrike ha utbildat sig till kock och därefter har deltagit i ryska reality- och matlagningsprogram.

OS invigs på fredag och pågår till och med 11 augusti.

LÄS MER:Trots terrorhot – fritt fram för blågula OS-kläder

LÄS MER:Säpo: Propagandan mot Sverige har minskat

LÄS MER:Kritiken: Fattiga drivs bort under OS i Paris

ANNONS