Fyra ryska befälhavare berättar i en video publicerad på Youtube om illa behandling, vilket danska TV2 rapporterar om.
Fyra ryska befälhavare berättar i en video publicerad på Youtube om illa behandling, vilket danska TV2 rapporterar om.

Ryska befälhavare vittnar om misshandel från de egna

I en video delad av den ryska människorättsgruppen gulagu.net som danska TV2 har tagit del av vittnar ryska befälhavare om illa behandling vid fronten – från egna militärchefer.
– Vi vill ha rättvisa, säger en av soldaterna på videon.

ANNONS
|

Det ryska invasionskriget i Ukraina har pågått i dryg två och ett halvt år. Ständigt kommer nya rapporter om en pressad situation för stridande soldater.

Berättelserna kommer både den ukrainska och från den ryska sidan.

I en video som danska TV2 har tagit del av och som är publicerad av den ryska människorättsgruppen gulagu.net syns bilder på hur ryska soldater har behandlats illa av egna befälhavare.

En av personerna som vittnar om detta och förekommer på den aktuella videon berättar om vad han beskriver som maktmissbruk, misshandel av soldater och utpressning. Han redogör också för kontantuttag som gjorts från kreditkort som tillhör kamrater ”som dött på slagfältet under den särskilda militära operationen”.

ANNONS

Enligt den ryska människorättsgruppen är inspelningarna ett bevis på att de två utpekade cheferna borde ställas inför rätta. Gulagu.net skriver att organisationen genom insamling av bevis och förhör har kunnat bekräfta innehållet i videon.

– Det är klart att allt är en konsekvens av det kaos som råder i den ryska väpnade styrkan, skriver människorättsgruppen enligt danska TV2.

”Ett verkligt hot mot ryssarna”

Videon ska vara inspelad den gångna helgen, efter att tre soldater från befälhavarnas bataljon nära staden Snizhnye i Donetsk-regionen ska ha utsatts för svår misshandel.

Bilder på en ung soldat med blåmärken och blodiga sår på axlar, rygg, armar, händer och ben samt i ansiktet och hårbotten har filmats av befälhavarna och visas upp i videon.

Enligt befälhavarna som förekommer i videon är problemen som beskrivs av gulagu.net inget nytt.

– De (soldaterna, reds anm) har insett att de verkliga fienderna inte finns i Ukraina, utan snarare personer som de här två, som utgör ett verkligt hot mot ryssarna och till och med soldaterna själva, skriver gulagu.net enligt danska TV2.

LÄS MER:Krigsskadade från Ukraina får mer hjälp i Stockholm än i Göteborg

LÄS MER:Senaste om kriget i Ukraina

ANNONS