Matcha med en drömdejt, eller med en rysk spion. Dejtingappen Tinder är en av de plattformar där ryska spioner riktar in sig på tyska soldater och politiker.
Matcha med en drömdejt, eller med en rysk spion. Dejtingappen Tinder är en av de plattformar där ryska spioner riktar in sig på tyska soldater och politiker. Bild: Beate Oma Dahle

Ryska spioner försöker fånga tyska soldater i honungsfällor

Svajpa höger och matcha med din drömpartner – eller med en rysk spion. Den ryska underrättelsetjänsten har inte varit så aktiv i Tyskland sedan kalla kriget och lägger ”honungsfällor” för tyska soldater och politiker.

ANNONS
|

Rysslands underrättelsearbete i Europa har pressats av att 400 agenter utvisades förra året. För att fylla ut luckorna som uppstått går spioner i Tyskland med aggressivt fram än tidigare, rapporterar Welt am Sonntag.

Enligt uppgifter till tidningen sätter Putins agenter upp ”honungsfällor” på dejtingappen Tinder. Bakom attraktiva profiler döljer sig ryska agenter. De riktar in sig på att matcha med soldater i Bundeswehr (den tyska försvarsmakten, reds. anm), eller politiker, för att kunna använda dem som informationskällor. Det är ett tillvägagångssätt som det nyligen varnades för under en konferens i Tyskland, där militär från flera Natoländer deltog, skriver Welt am Sonntag.

ANNONS

Den tyska militära kontraspionagetjänsten MAD bekräftar att ”medlemmar av andra underrättelsetjänster använder sociala medier för att etablera kontakt med medlemmar av Bundeswehr för att få information från dem”. Det gäller på flera plattformar, varav Tinder är en.

Spionerar på ukrainska soldaters utbildning

Den ryska spionaktiviteten i Tyskland har inte varit så här hög sedan kalla kriget, enligt tyska författningsskyddet, den inhemska säkerhetstjänsten. Framför allt är det sätt att kringgå sanktionerna mot Ryssland, anskaffning av teknik för massförstörelsevapen och teknologi för den egna vapenindustrin som hamnat i fokus, enligt författningsskyddet.

Information om utbildandet av ukrainska trupper i Tyskland är också något som Kreml anstränger sig för att få. Vid övningsområden i södra Tyskland har misstänkta fordon och drönare upptäckts, skriver Welt am Sonntag, vilket har fått Bundeswehr att investera i antidrönarteknik.

Spionhotet har fått ökad uppmärksamhet i Tyskland, som skakades av avslöjandet att en anställd vid underrättelsetjänsten BND hade stulit hemliga dokument om kriget i Ukraina och skickat dem vidare till Ryssland. För besväret ska han ha fått runt 400 000 euro. Åklagaren utreder fortfarande händelsen.

LÄS MER:Ny misstänkt spion gripen i Tyskland

LÄS MER:Gripen tysk spion ledde enhet som samlade information om Ryssland

ANNONS