Ryska trupper uppges ha försökt tillfångata och döda president Volodymyr Zelenskyj första dagen av kriget i Ukraina.
Ryska trupper uppges ha försökt tillfångata och döda president Volodymyr Zelenskyj första dagen av kriget i Ukraina.

Ryska trupper uppges ha försökt döda Zelenskyj under krigets första dag

Den första dagen av kriget försökte de ryska trupperna storma Ukrainas högkvarter i Kiev i syfte att döda eller tillfångata president Volodymyr Zelenskyj. Det uppger presidenten och den ukrainska militären i en lång intervju med Time.

ANNONS
|

I intervjun med Time blickar Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj tillbaka på krigets två första veckor, specifikt den första dagen, som kantades av artilleribeskjutningar i huvudstaden Kiev. Ryska trupper, vars mål var att döda eller tillfångata presidenten och hans familj, intog staden med fallskärmar.

Zelenskyjs stabschef Andriy Yermak beskrev det hela som något han ”tidigare bara har sett på film”.

Regeringskvarteret blev beskjutet och vakterna i området mörkade ner byggnaden för att sedan leta fram vapen och skottsäkra västar åt Zelenskyj, hans familj och medarbetare, som vid tillfället var kvar där.

”Det var ett absolut dårhus”, sade Oleksiy Arestovych från den ukrainska militären, till Time.

ANNONS

Zelenskyj vägrade lämna Kiev

Den ukrainska militären intog gatorna och bekämpade de ryska styrkorna. Vakterna till högkvarteret försökte försegla regeringskvarteret och blockera ingångar med allt material de kunde hitta.

Redan den första dagen av kriget ska de ryska trupperna ha genomfört två försök att storma den ukrainska regeringens högkvarter.

Zelenskyj fick till sig flera varningar om att byggnaden inte var säker. Både den amerikanska och brittiska militären ska ha erbjudit honom att bli evakuerad – men under ett samtal med amerikanerna gav han dem ett kort och koncist svar.

”Jag behöver ammunition, inte en åktur”.

”Måste agera som en statschef ska”

Några beskriver presidenten som modig, medan andra anser att det var ett riskabelt beslut att ta. Andra dagen uppmanades han att lämna byggnaden omedelbart för att ta sig till en säkrad bunker någonstans utanför staden. Men Zelenskyj vägrade lämna och gick i stället ut på Kievs gator för att filma den rådande situationen.

”Man är en symbol. Man måste agera så som en statschef ska göra”, förklarade presidenten till Time.

Zelenskyj och hans medarbetare isolerade sig själva i en bunker i närheten av regeringskvarteret och följde, precis som många andra, situationen på sociala medier.

LÄS MER:Explosioner i Kiev under FN-toppens besök

LÄS MER:Hamnarbetarna hotas dras inför inför rätta för Ukrainastöd

LÄS MER:Lavrov: Reell risk för ett tredje världskrig

ANNONS