Ett bostadsområde i Vovtjansk vid frontlinjen i nordöstra Ukraina, fotograferat från luften vid tunga ryska bombardemang den 28 maj. Bilden distribuerades nyligen av ett förband i Ukrainas armé.
Ett bostadsområde i Vovtjansk vid frontlinjen i nordöstra Ukraina, fotograferat från luften vid tunga ryska bombardemang den 28 maj. Bilden distribuerades nyligen av ett förband i Ukrainas armé. Bild: Tsunami-regementet i Ukrainas armé via AP/TT

Ryssland bombar Ukrainas elnät på nytt

Ryssland har utfört nya och omfattande anfall mot Ukrainas elnät.
Vid omstridda frontavsnitt har flera civila ukrainare dödats av ryska projektiler och beskjutning.

ANNONS

"Ytterligare en svår natt för den ukrainska energisektorn", meddelade den ukrainska elbolagsjätten DTEK på torsdagsmorgonen.

Ett av dess värmekraftverk hade då träffats i ett ryskt anfall och orsakats "allvarliga skador". Bolaget tillkännager inte vilket verk det handlar om, eller var. Tre personer uppges ha blivit skadade i vad DTEK säger är det sjunde större angreppet mot dess anläggningar på bara några månader.

"Fienden attackerade ett antal energianläggningar", meddelar Ukrainas energidepartement.

Halva kapaciteten

I Kiev ljöd flyglarm på gatorna tidigt på morgonen då drönare störtade mot staden, men enligt den ukrainska militären sköts samtliga ned. Flera av Ukrainas regioner anfölls på olika sätt och i Vinnytsia-regionen rapporteras ett hundratusental hushåll ha stått utan el.

ANNONS

Av en större mängd projektiler tog sig totalt fyra robotar förbi det ukrainska luftvärnet, enligt militärens uppgifter.

Den senaste tidens riktade attacker mot Ukrainas elnät har halverat dess kapacitet jämfört med ett år sedan, enligt president Volodymyr Zelenskyj. Det sker planerade strömavbrott och det blir sannolikt ännu fler under kommande veckor.

Ukrainas arméchef har beskrivit den senaste tidens upptrappning som ett försök av Ryssland att avancera så långt som möjligt innan Ukraina får nya vapenleveranser.

Rysslands militär beskriver de senaste angreppen som riktade anfall mot den ukrainska militärens strömförsörjning, som svar på ukrainska drönarattacker mot oljeanläggningar i Ryssland.

Flera civila dödade

I Donetsk i öst har flera civila personer blivit dödade under det senaste dygnet. I ett anfall dödades tre personer av rysk klusterammunition och i ett annat dödades en av en glidbomb, enligt den ukrainske guvernören Vadym Filasjkin.

I Cherson, norr om annekterade Krimhalvön, rapporteras två civila ha blivit dödade av rysk beskjutning. I regionen Charkiv i nordost, där Ryssland försöker gå fram i en markoffensiv, har en civil kvinna dödats av rysk eld.

I Krasnodar i Ryssland rapporterades också anfall på torsdagsmorgonen. Enligt myndigheterna där dödades en kvinna.

Strömavbrott i Kiev på onsdagen. En kvinna i ett underjordiskt köpcentrum arbetar med hjälp av en ficklampa.
Strömavbrott i Kiev på onsdagen. En kvinna i ett underjordiskt köpcentrum arbetar med hjälp av en ficklampa. Bild: Efrem Lukatsky/AP/TT
ANNONS