Ryssland bygger ”draktänder” inför ukrainska motoffensiven

Satellitbilder visar att Ryssland sätter upp så kallade draktänder för att stoppa den väntade ukrainska motoffensiven.
Den defensiva åtgärden har fått sitt namn eftersom den liknar en rad tänder och har använts sedan andra världskriget.

ANNONS
|

I månader har Ryssland försökt nå ett genombrott i striden om Bachmut och lägga Donetskregionen under sig. Några nämnvärda framgångar har det inte blivit – trots att 20 000 ryska soldater, enligt amerikanska uppskattningar, tros ha dött i offensivförsöken.

Nu förbereder sig ryssarna istället för den väntade ukrainska motoffensiven. I de ockuperade områdena har Ryssland satt upp så kallade draktänder, visar satellitbilder från Capella Space. Långa rader av tandformade betonganordningar som ska försvåra för de angripande styrkorna, skriver Independent.

Skyttegravar och stridsvagnsdiken

Draktänder användes av Tyskland vid Sigfriedlinjen under andra världskriget, men har sedan dess anammats av flera andra länder. Senast i raden är Polen, som meddelat att man bygger draktänder vid gränsen till Belarus.

ANNONS

Ryska försvarsställningar har observerats främst i den södra Zaporizjzjaregionen och runt Krimhalvön som annekterades av Ryssland 2014 och som tjänade som språngbräda för den fullskaliga invasionen av Ukraina.

Satellitbilderna visar att Ryssland har omringat strategiskt viktiga städer som Polohy, Tokmak och Bilmak med defensiva fortifikationer. De byggs i flera lager med skyttegravar, draktänder och djupa diken som ska försvåra för stridsvagnar.

Kan sätta in 110 000 soldater

Ukrainas armé, nyligen försedd med nya stridsvagnar och pansarskyttefordon från väst, är redo för en motoffensiv. Den ukrainske militäranalytikern Oleg Musijenko, säger till Independent att Ukraina, enligt hans uppskattningar, har uppemot 110 000 soldater att sätta in i attacken.

Skulle Ukraina återta territorium i söder vore det en stor seger för landet, som då kan få kontroll över spannmålsexporten via Svarta havet och återstarta kärnkraftverket Zaporizjzja som nu är i ryska händer.

Men de ukrainska styrkorna måste också ta sig över ett större hinder: Floden Dnepr. Den senaste veckan har det kommit rapporter om att Ukraina genomför räder på den ryskkontrollerade sidan av floden, men det har inte bekräftats från den ukrainska sidan.

LÄS MER:Ryskt utspel: Vapenproduktionen ska fördubblas

LÄS MER:Explosioner i Ukraina – över 30 skadade

LÄS MER:Ryssland sparkar högt uppsatt general

LÄS MER:Storbritannien: Ryska soldater straffas i gropar

ANNONS