Ryssland riskerar att halka efter i den globala rymdkapplöpningen.
Ryssland riskerar att halka efter i den globala rymdkapplöpningen. Bild: Sergei Korsakov

Rysslands nya problem: rymden

Det går sådär för Ryssland på rymdfronten. Kriget i Ukraina och de efterföljande sanktionerna mot Ryssland har lett till problem med att få tag på komponenter och regimens kontroll hindrar programmens utveckling.
Nu riskerar de att halka efter i rymdkapplöpningen på grund av den globala konkurrensen.

ANNONS
|

Det ryska rymdprogrammet kantas av flera olika problem som förhindrar deras utveckling. Det uppger det svenska Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) i en ny rapport som de tagit fram.

Några av utmaningarna som de tampas med har varit problem sedan tidigare, som korruption och problem med finansiering. Men sanktionerna som riktats mot Ryssland i samband med kriget i Ukraina har slagit hårt.

"Redan 2014 kom sanktioner som påverkade rymdprogrammet genom att begränsa tillgången till europeiska och amerikanska komponenter som Ryssland är beroende av. De utökade sanktionerna från 2022 har fortsatt slagit stenhårt mot den ryska rymdsektorn, inte minst genom indragna internationella samarbeten,” säger Jonatan Westman, forskare vid FOI i ett pressmeddelande.

ANNONS

Nu lyfter forskarna frågor om hur Ryssland ska klara av att hänga med i en allt mer konkurrerande industri.

"Ryssland har inte den mest moderna tekniken, men de har delar som är robusta och en lång erfarenhet av rymdverksamhet. Frågan är hur långt det räcker i en domän som präglas av snabb utveckling,” säger Anna Maria Wårlind, forskare på FOI i samma pressmeddelande.

Staten styr fortfarande alla rymdprogram

Under de senaste decennierna har den globala rymdindustrin förändrats och kommersialiserats. I dag är det inte enbart statliga myndigheter som utför rymduppdrag utan även privata företag, som till exempel det amerikanska rymdföretaget Space X som fick mycket uppmärksamhet efter att de sköt upp en Tesla i rymden.

Till och med Kina har släppt fram privata aktörer, om än i anpassade former. Men i Ryssland styr fortfarande den statliga rymdorganisationen Roscosmos all rysk rymdverksamhet.

"Ryssland har inte följt med i övergången. De har ingen kommersiell rymdverksamhet att tala om, och har inte lyckats anpassa sig till den globala konkurrensen,” säger Anna Maria Wårlind.

Det menar forskare har lett till ”tungrodda och ineffektiva projekt” och gör att idéutvecklingen avstannar. Till skillnad från globala konkurrenter lyckas rymdprojekten inte attrahera privat kapital. Dessutom fortsätter korruptionen inom industrin.

ANNONS

"I FN:s förhandlingar om rymdverksamhet har Ryssland drivit på om avtal för att länder inte ska placera vapen i rymden, men själva har man utvecklat antisatellitteknologi ända sedan sextiotalet. Man säger en sak formellt och gör något helt annat i praktiken,” säger Anna Maria Wårlind.

Kan dröja innan privat rymdindustri kommer igång

Ett annat problem är att utbildad arbetskraft hellre söker sig till andra sektorer där deras teknikkunskaper kan komma till användning – eller rentav andra länder.

– Många söker sig hellre till andra sektorer, dels för att det är bättre betalt men också för att det innebär fler möjliga arbetsgivare och större rörlighet, säger FOI-forskaren Anna Maria Wårlind.

Under våren 2022 presenterade Ryssland ett nytt initiativ som är menat att främja den privata rymdindustrin i landet.

– Men även om man skulle få igång det lär det dröja innan det kan bära frukt. Ryssland är hårt begränsade av ekonomiska handelssanktioner, säger Kristofer Hallgren.

LÄS MER:Asteroid passerar jorden – närmare än flera satelliter

LÄS MER:Larmet: Stjärnorna försvinner från himlen

LÄS MER:Storbritannien skulle skjuta upp ”banbrytande” satellit – misslyckades

ANNONS