Republikanernas presidentkandidat Donald Trump omgiven av familjemedlemmar och sin då precis utnämnde vicepresidentkandidat JD Vance under Republikanernas konvent i juli.
Republikanernas presidentkandidat Donald Trump omgiven av familjemedlemmar och sin då precis utnämnde vicepresidentkandidat JD Vance under Republikanernas konvent i juli. Bild: Carolyn Kaster/AP/TT

Så tog familjen Trump makten över Republikanerna

Familjen Trump, med den före detta presidenten Donald i spetsen, har blivit en av USA:s mest inflytelserika politiska familjer. De har nästan helt tagit över makten inom det republikanska partiet.

ANNONS

Under Republikanernas konvent i Milwaukee i juli står en ung kvinna på scenen. Hennes bruna hår faller ner över axlarna. Trots att det är hennes första publika framträdande ser hon självsäker ut och ler när hon pratar:

– För mig är han en vanlig farfar. Han ger oss godis och läsk när våra föräldrar inte tittar.

– Han ringer mitt under skoldagen för att fråga hur det går med mitt golfspelande och för att berätta allt om sitt. Men då måste jag påminna honom om att jag är i skolan och att jag får ringa upp senare.

Den unga kvinnan heter Kai Madison Trump och mannen hon pratar om är hennes farfar, Donald Trump. Bedömare tolkar framträdandet som en viktig punkt i ett växande engagemang i familjens politik.

ANNONS

"Trumpdynasti"

Kai Madison Trump är dotter till Donald Trump junior, expresidentens förstfödde son, som också är en av den forne statschefens mest hängivna anhängare. Tillsammans med sin yngre bror Eric spelar Donald den yngre en viktig roll i sin fars presidentkampanj och i byggandet av en "Trumpdynasti". För enligt Thomas Gift, chef för centret för politik i USA vid University College London, är det precis vad Trump vill ha.

– Om det är en sak Trump älskar mer än sig själv så är det idén om en Trumpdynasti, säger han till nyhetssajten Newsweek.

Trumps äldsta söner gör också ett tydligt avtryck inom Republikanerna. Inte minst när det gäller valet av vicepresidentkandidat.

– Jag tycker att det är ett fenomenalt val. Jag tror att det är exakt rätt val, sade Donald Trump jr bara minuter efter det att hans far tillkännagivit JD Vance som sin parhäst.

Trump den yngre hade under månader drivit på för att få Vance vald till vicepresidentkandidat. Vance var visserligen en hårdför motståndare till Trump för några år sedan, men har bytt fot och blivit ett språkrör för Trumps budord: Gör USA stort igen ("Make America Great Again" – Maga).

Ett steg högerut

2016 föll valet på vicekandidat på Mike Pence. En lågmäld person utan dramatik och som aldrig skulle ta rampljuset från Trump. Då lyssnade Trump framför allt på sin dotter Ivanka och hennes make Jared Kushner, som båda arbetade som rådgivare i Vita huset och som, fram till Trumps första mandatperiod, var registrerade demokrater innan de bytte parti.

ANNONS

Sedan Trump förlorat mot Joe Biden i 2020 års presidentval har de mer liberala makarna Trump-Kushner klivit åt sidan och lämnat plats åt Ivankas båda bröder Donald den yngre och Eric.

Med JD Vance vid sin sida, snarare än en mer traditionell republikan, tror bedömare att Trump kommer att lägga in ytterligare en växel i sin "Maga"-linje – och förflytta Republikanerna ytterligare ett snäpp högerut.

Stärkt sitt grepp om partiet

Mark Esper, Trumps tredje försvarsminister, sade i en intervju med The Washington Post 2022 att om det blir en andra mandatperiod i Vita huset kommer Trump och hans medhjälpare verkligen se till att de mest lojala tar plats vid hans sida.

– De kommer ta in någon som kommer att göra vad han (Trump) vill, sade Esper.

Espers analys verkar stämma. I mars i år valdes Lara Trump, maka till presidentkandidatens son Eric, till vice ordförande för Republikanerna. Enligt amerikanska medier var det ett tecken på att expresidenten ytterligare stärkt sitt grepp om partiet.

Och Donald Trump den yngres fästmö Kimberly Guilfoyle, tidigare nyhetsankare på den konservativa nyhetskanalen Fox News, arbetar sedan 2018 för en Trump-trogen så kallad super-pac – en politisk organisation som samlar in pengar till kampanjen.

Världens mest kända

Huvudpersonen själv, Donald Trump, är fastighetsmagnaten, entreprenören och politikern som ihärdigt hävdat att han "skapat sig själv".

ANNONS

När The New York Times djupdök i saken 2018 upptäckte de dock att så inte var fallet. I stället ärvde Trump motsvarande drygt fyra miljarder kronor av sin far, till stor del pengar som på olika sätt undanhållits skattemyndigheterna under 90-talet, enligt tidningen.

Donald Trump har genom åren skapat otaliga rubriker. Och det är inte så konstigt när 99 procent av jordens befolkning vet vem han är. Det gör honom till världens mest kända person, enligt en ny undersökning av Yougov.

Mångmiljonären var dock redan ett mer än välkänt ansikte innan han tog plats i Vita huset. När beskedet till slut kom hade han i över 20 år antytt att han ville ta plats i Ovala rummet:

– Jag kandiderar officiellt till posten som USA:s president och vi ska göra vårt land stort igen, sade Trump i ett 45 minuter långt tal den 16 juni 2015.

Djupt rotad kultur

Kampanjen vann snabbt mark. Trumps retorik tilltalade en för Republikanerna ny skara människor med uttalanden mot etablissemanget, medier och hätska påhopp på politiska motståndare.

Om Trump vinner höstens val så blir det hans andra – och sista – mandatperiod i Vita huset. Men han har byggt en armé av framtida republikaner som kan ta över hans arv.

ANNONS

Maga-kulturen har rotat sig långt in i den republikanska själen och huvudpersonen själv ses av vissa som om inte en gud så i alla fall gudasänd. Inte minst bland evangelikala kristna – en väljargrupp Trump med kraft riktat in sig på, bland annat genom att utmåla sin förmodade motståndare, Kamala Harris, som "barnamördare" eftersom hon förespråkar en friare abortlagstiftning.

Oavsett hur det går för Trump i valet så har den politiska spelplanen förändrats sedan han gav sig in politiken som den förste icke-politikern att bli USA:s president.

Donald Trump den yngre tillsammans med den nyligen valde republikanske vicepresidentkandidaten JD Vance.
Donald Trump den yngre tillsammans med den nyligen valde republikanske vicepresidentkandidaten JD Vance. Bild: J Scott Applewhite/AP/TT
Tiffany Trump, Ivanka Trump och hennes make Jared Kushner lyssnar när dåvarande president Donald Trump talar under ett kampanjmöte 2020. Makarna Trump-Kushner var viktiga rådgivare till Trump under hans tid som president.
Tiffany Trump, Ivanka Trump och hennes make Jared Kushner lyssnar när dåvarande president Donald Trump talar under ett kampanjmöte 2020. Makarna Trump-Kushner var viktiga rådgivare till Trump under hans tid som president. Bild: Evan Vucci/AP/TT
Donald Trump framför en av sina tre helikoptrar år 1988. Entreprenören och fastighetsmagnaten Trump var känd för världen långt innan han kandiderade till presidentposten.
Donald Trump framför en av sina tre helikoptrar år 1988. Entreprenören och fastighetsmagnaten Trump var känd för världen långt innan han kandiderade till presidentposten. Bild: Wilbur Funches/AP/TT
Donald Trumps tre äktenskap och barn.
Donald Trumps tre äktenskap och barn. Bild: Anders Humlebo/TT

Fakta: Donald Trump

Donald Trump, 78 år gammal, var USA:s 45:e president mellan 2017 och 2021. Den frispråkige republikanen vann presidentvalet 2016 med vallöftet att "göra USA stort igen", men misslyckades med att bli omvald 2020.

Var den första presidenten i USA som inte hade tidigare erfarenhet som folkvald politiker eller militär. I stället har han ägnat sitt liv åt affärer.

Född i Queens i New York har han en ekonomexamen med inriktning på fastigheter från University of Pennsylvania. Ärvde fastigheter av sin far och byggde med dem som bas ett imperium med fokus på bland annat hotell och golfbanor.

Far till fem barn och gift för tredje gången. Hans nuvarande hustru är slovensk-amerikanska Melania Trump.

Hans barn heter Donald jr, Ivanka, Eric, Tiffany och Barron.

ANNONS