Så var debatten mellan Kamala Harris och Donald Trump

Demokraternas Kamala Harris i ena hörnan, Republikanernas Donald Trump i andra. Nattens debatt har i amerikanska medier beskrivits som en av de mest betydelsefulla för en presidentvalrörelse i historien, och det skulle bli Kamala Harris som utdelade det första slaget.
Trump var dock inte sen med att gå till motattack, om och om igen.

ANNONS
|

Klockan 03.00 drog det i gång. Den första frågan handlade om ekonomin och riktades till Kamala Harris. Hon inledde med att hon uppfostrades i en medelklassfamilj och sade sig därför vara den bästa kandidaten för att stärka just medelklassen, bland annat genom att erbjuda skattelättnader för barnfamiljer och fokusera på småföretagare.

Hon hann dock dela ut en känga till motståndaren Donald Trump nästan direkt.

– Min motståndare å andra sidan, hans plan är att göra som han gjort förut. Att ge skattelättnader till miljardärer och stora företag.

Donald Trump svarade med att han bland annat skulle införa tariffer, som han menar inte skulle medföra högre priser för amerikanska konsumenter. Han pekade också på att inflationen som rått under Bidenadministrationen varit en ”katastrof”.

ANNONS

– Det har varit en katastrof för folket. För medelklassen och andra klasser, sade Trump, och hävdade en stund senare att inflationen ”kanske varit den högsta någonsin”, något som inte stämmer.

Donald Trump passade också på att kalla Kamala Harris för marxist.

– Alla vet att hon är Marxist. Hennes pappa är en Marxistprofessor i ekonomi, och han lärde henne väl.

Harris: Behövde städa upp ”röran”

Kamala Harris fortsatte en stund senare med att hävda att Trump lämnade presidentskapet med den ”värsta arbetslösheten” sen 20-talet.

– Vi behövde städa upp Donald Trumps röra, sade Kamala Harris.

Det påståendet är dock fel, enligt CNN, som rapporterar att arbetslösheten låg på 6,4 när han lämnade. Däremot låg den på 14,8 procent i april 2020, vilket var den värsta siffran sen 1939 men starkt pådrivet av pandemin.

Efter ekonomin gick debatten in på abortfrågan. Trump har tidigare svängt fram och tillbaka i frågan, bland annat om huruvida han stöttar ett förbud vid sex veckors graviditet. Pressad på ämnet hävdade Trump, felaktigt, att demokrater stöttar att abortera ett barn ”efter nio månader”, och att de med andra ord ”avrättar barn”.

– Demokraterna är radikala i det, och hennes vicepresidentsval (Tim Walz), som jag tyckte var ett hemskt val för vårt land för han är verkligen helt borta, han sa att aborter i nionde månaden är helt okej, sade Trump.

ANNONS

Kamala Harris kallar Trumps retorik ”förolämpande” mot kvinnor i USA, och säger att hon vill återinföra reproduktionsrätterna som fanns innan Roe v. Wade avskaffades.

En till synes nöjd Donald Trump under debatten.
En till synes nöjd Donald Trump under debatten. Bild: Alex Brandon

Trump: Invandrare äter katter och hundar

Debatten fördes sedan in på invandring. Kamala Harris fick en fråga om varför Biden-administrationen väntade till sex månader innan valet innan de valde att göra något åt problemen. Hon svarade med att prata om hur ett lagförslag som tagits fram av både Demokraterna och Republikanerna sköts ner efter att Trump gått emot det.

– Det lagförslaget hade satt 1 500 gränsvakter till på gränsen för att hjälpa de som jobbar övertid där nu, sade Harris.

Varför försökte du skjuta ner det lagförslaget? frågade en av moderatorerna Trump.

Trump svarade inte direkt på frågan, utan valde i stället först att säga att publiken inte alls lämnar hans valmöten, något Harris tidigare hävdat. Han gick sedan in på att USA är överkört av invandrare, och hävdade att haitiska invandrare i staden Springfield ”äter hundarna”.

– De äter hunden, de äter katterna, de äter husdjuren hos folket som bor där, sade Trump.

Moderatorn nämnde därefter att det, enligt Springfields egna styre, inte finns trovärdiga rapporter om att det skulle stämma.

– Men jag har sett folk på tv, svarade Trump då.

ANNONS

När det väl var Kamala Harris tur att tala svarade hon med ett skratt.

– Snacka om extrem, sade Harris.

Kamala Harris säger att hon kommer kämpa för en tvåstatslösning om hon blir vald till president.
Kamala Harris säger att hon kommer kämpa för en tvåstatslösning om hon blir vald till president. Bild: Alex Brandon

Kriget i Gaza

Debatten gick vidare och landade till slut i Gazakriget, som pågått i lite mindre än ett år. Harris var först ut, med frågan om hur hon skulle hantera konflikten givet att hon blir president.

– Vi måste lägga fram en väg mot en tvåstatslösning. I den lösningen måste det finnas säkerhet för israeler, och lika för palestinier, sade hon, men hävdade både att Israel alltid kommer få ha rätt att försvara sig och att palestinier alltför länge lidit av hur det här kriget har förts.

Donald Trump, å sin sida, hävdar att kriget aldrig skulle ha hänt om han var president just nu. Inte heller Ukrainakriget.

– Om jag vore president hade det aldrig börjat. Om jag var president skulle Ryssland aldrig... jag känner Putin väldigt väl, och det var aldrig något hot om det heller under fyra år... (han skulle aldrig) ha gått in i Ukraina och dödat miljontals människor, om man slår ihop det. Det är mycket värre än folk förstår där borta, sade Trump, utan att ge bevis för den höga siffran.

ANNONS

Trump hävdade samtidigt att Kamala Harris hatar både israeler och araber. Han sa också att om Kamala Harris blir president så kommer Israel ”inte existera inom två år”.

– Jag är rätt bra på att förutsäga saker men jag hoppas jag har fel om den. På samma sätt hatar hon araber, för hela stället kommer att sprängas, sade han.

Kamala Harris nekar till att hata både israeler och araber, och säger att Trump försöker distrahera från verkligheten samt att han är lättmanipulerad av andra världsledare.

Kriget i Ukraina

Trump har tidigare hävdat att han skulle kunna avsluta Ukrainakriget inom 24 timmar. Efter pausen frågade moderatorn om Trump ville att Ukraina skulle vinna kriget mot Ryssland.

– Jag vill att kriget ska ta slut, jag vill rädda liv som... folk dödas i miljoner, det är så mycket värre än siffrorna man får, som är fejk, sade han och fortsatte med att EU inte gör tillräckligt jämfört med USA.

Kamala Harris säger att anledningen till varför Trump skulle avsluta kriget inom 24 timmar är för att han helt enkelt ”skulle ge upp”. Hon pekade sedan på hur hon personligen arbetade med att ena länder till Ukrainas försvar efter att kriget bröt ut. Hade det inte gjorts hade Putin vunnit kriget, hävdar hon, och därefter gått efter andra länder som Polen.

ANNONS

– Varför säger du inte till de 800 000 polack-amerikaner här i Pennsylvania hur snabbt du skulle ge upp för att få tjänster och vad du tror är en vänskap med en diktator som skulle käka dig till lunch? frågade Harris Trump.

Åskådare ser de båda presidentkandidaterna på storbildsskärm.
Åskådare ser de båda presidentkandidaterna på storbildsskärm. Bild: Ross D. Franklin

Harris försökte ena – Trump gick till attack

Kamala Harris inledde sitt två minuter långa slutanförande med att försöka ena folket, att de ”inte skulle gå tillbaka” till hur det varit innan och att folk på vardera sida det politiska spektrumet är mer lika varandra än man tror.

Hon fortsatte kort om ekonomin, militärens styrka och att kvinnor ska ha rätt att bestämma över sina egna kroppar. Hon sade att hon under hela sin karriär ”bara haft folket” som arbetsgivare, och att hon tänker vara en president ”för alla amerikaner”.

Trump pekade i sitt anförande på att inget av detta hänt under de 3,5 år hon suttit som vicepresident. Han hävdar att Harris inte tror på sakerna ”som skulle göra det här landet starkt”, och gick sen in kort på hur Tyskland hanterat energifrågan.

Han fortsatte med att USA är en nation som håller på att gå under och att hela världen skrattar åt dom, samt att ingen vet vad som händer. Det skulle också kunna bli ett tredje världskrig, säger han, och kom sedan tillbaka på invandringen och hur de som kommer in ”förstör landet”.

ANNONS

GP:s utlandsreporter och USA-expert Britt-Marie Mattsson berättar och analyserar mer om debatten i Nyhetsshowen.

Domen: Kröp under skinnet

Konsensus bland amerikanska tyckare verkar efteråt ha varit att Kamala Harris, som strategi, försökte krypa under skinnet på Donald Trump.

Såväl nyhetsbyrån Reuters som CNN anser att Harris flera gånger försökte få Trump att ”svälja betet”, och tappa bort sig i frågor som exempelvis storleken på publiken vid valmöten. Det anses hon också ha lyckats med, då Trump flera gånger om verkade irriterad under debatten.

Kamala Harris kampanj verkar också nöjda, och vill redan nu boka in ett nytt debattillfälle i oktober.

– Vicepresident Harris är redo för en andra debatt. Är Donald Trump? sade en talesperson enligt CNN.

En till som tyckte att Kamala Harris gick segrande ur debatten var superstjärnan Taylor Swift, som direkt efteråt gick ut till stöd för vicepresidenten.

”Jag röstar på Kamala Harris för att hon slåss för rättigheterna och sakerna jag tror behöver en krigare för att ta sig an dem”, skriver hon bland annat i ett inlägg på Instagram.

Trump uttryckte också frustration direkt efter debatten, enligt Bloomberg.

– Moderatorerna var väldigt orättvisa, det var mer eller mindre tre mot en.

ANNONS

Han hävdar dock ändå att han vann.

– Jag säger sanningen. Jag bryr mig inte om jag vinner eller förlorar röster, det här var min bästa debatt.

Debattreglerna

  • Ingen av kandidaterna får ge ett öppningsanförande.
  • Kandidaterna får två minuter att svara på en fråga.
  • Kandidaterna får ge ett två minuter långt slutanförande.
  • Donald Trump kommer att ha sista ordet, något som avgjordes genom slantsingling.
  • Kandidaternas mikrofoner är avstängda när det inte är deras tur att tala.

LÄS MER:Det betyder Trump och Harris ordval

LÄS MER:Expert: Harris mer aggressiv än väntat

ANNONS