Samkönade äktenskap - en ständig kamp för rättigheter

Trots våldsamma protester från traditionella katoliker klubbades lagen om samkönade äktenskap igenom i Frankrike för exakt tio år sedan. Men försvarandet för homosexuellas rättigheter fortsätter.
– Även om gayäktenskap hjälpt till att öka tolerans i allmänhet, tar jag inte lagen för givet i tider där högerextremismen ökar, säger hallänningen Lars Johansson, som gift sig med en danskfödd man.

ANNONS
|

Nästan trettio länder har i dagsläget legaliserat samkönade äktenskap runt om i världen, däribland Sverige. Siffran ökar ideligen.

Senast ut är Kuba där man för bara några dagar sedan tog beslutet att lagstadga könsneutrala äktenskap. Det firades med en pridemanifestation i huvudstaden Havanna.

Och för 10 år sedan, sedan 17 maj 2013 har två personer av samma kön kunnat gifta sig samt adoptera barn i Frankrike.

– Äktenskapet har varit superbra. Tänk så skönt att inte behöva smussla med att jag är gift med en man, säger svenske kocken Lars Johansson från Veinge i södra Halland, bosatt i Frankrike sedan trettio år.

ANNONS

2017 ingick han äktenskap i västfranska Nantes med Nirin Rakotomalala, vars mamma kommer från Danmark och pappa från Madagaskar. De träffades i Köpenhamn i början av 1990-talet.

– I Frankrike har samkönade äktenskap hjälpt homosexuella att bli synliga i samhället, menar Nirin som arbetar som läkare.

Lars Johansson är från Västsverige med bor numera i Frankrike.
Lars Johansson är från Västsverige med bor numera i Frankrike. Bild: Carl von Scheele

Tillsammans lever paret i slottet Château Haute Roche i lilla staden Oudon i Loiredalen och där de även driver ett litet pensionat.

Sinsemellan talar paret svenska och danska.

– Tolerans är en viktig grund att bygga ett lands bas på. Äktenskap mellan två män och två kvinnor har här även stillat förakt mot funktionsnedsatta och överviktiga personer, säger Lars.

Likt i andra länder har en könsneutral äktenskapslagstiftning gett homosexuella samma skyldigheter men också samma rättigheter som andra.

– Enligt fransk juridik förstärks både arvsrätt och änkepension genom giftermål, berättar Lars.

Våldsamma protester

De franska protesterna innan lagen klubbades igenom för tio år sedan var bland de våldsammaste i världen. Kritikerna ansåg att enbart två personer av olika kön kan gifta sig.

Upp till 1,5 miljoner människor, främst ultrareaktionära katoliker demonstrerade innan den slutligen gick igenom.

– Älska men hata inte, uppmanade Paris dåvarande borgmästare Bertrand Delanoë som själv är gay.

Lars Johansson tycker att det var tråkigt att sexualitet blev en politisk fråga. Han drar sig till minnes hur dåvarande justitieminister Christiane Taubira förolämpades, inte minst då hon är svart och kvinna.

ANNONS

–Jag är stolt över att ministern gick med äran i behåll och försvarade alla som är annorlunda i samhället, säger Lars.

I takt med att protesterna mot president Emmanuel Macron ökat kraftigt i vinter, växer stödet för ytterhögerns Marine Le Pen. Vore det val i Frankrike idag skulle hon vinna med 47 procent över den sittande presidenten som skulle få 43 procent, visar en opinionsundersökning från institutet Ifop.

– Det är lätt att vaggas in i en falsk tro att man inom den extrema högern är toleranta. Men deras frontfigur Marine Le Pen har aldrig sagt att hon stöder homosexuella, säger Lars som räds extremism i alla dess former.

”Ger kalla kårar”

Nyligen läste han i franska medier att gamla spöken inte sopats undan. Han säger att det finns starka misstankar om att den extrema högern vill ge sig på en minoritet, för att därefter fortsätta attackera någon annan.

– Det ger kalla kårar på ryggen när någon vill peka ut en syndabock. Att en av hennes vänner tycks vara Vladimir Putin är inte heller klokt, säger han.

Lars ger exempel på andra politiker som kan tänkas hota hbtq-rättigheter i världen och talar om sexualundervisningen som blivit politisk dynamit i skolorna i Florida genom guvernören Ron DeSantis ‘Don’t Say Gay-lag’. Han räds även att hbtq-personers rättigheter är på tillbakagång och under hård press från Vladimir Putins regim i Ryssland.

ANNONS

– Alla homofober bör dock inse att homosexualitet finns i precis alla socialklasser. Hos så gott som varje släkt finns någon som är gay, säger han.

Lars och Nirins slott Château Haute Roche präglas av en händelserik queer historia.

Det ägdes tidigare av Achille Clarac, en fransk diplomat som skrev homosexuella romaner före sin tid.

Han adopterade sin sekreterare Henri Pageau-Clarac. När Achille Clarac inte var utstationerad någonstans i världen bodde de i slottet.

– Att adoptera var dåtidens sätt att ingå ett samkönat äktenskap. Henri var i själva verket diplomatens partner, förklarar Lars Johansson.

”Tiden går framåt”

Enligt dåtidens regler var Achille Clarac ändå tvungen att ingå ett skenäktenskap, vilket han gjorde med den då omtalade schweiziskan Annemarie Schwarzenbach.

Samma dag GP besöker slottet där flotta möbler blandas med trasmattor, kommer 90-årige Henri Pageau-Clarac på besök hos slottsherrarna som tar emot i träskor.

Henri talar med passion om parets många resor runt hela världen.

Henri Pageau-Clarac, 90, berättar vagt om tiden när livet som homosexuell var tabubelagt i Frankrike.
Henri Pageau-Clarac, 90, berättar vagt om tiden när livet som homosexuell var tabubelagt i Frankrike. Bild: Carl von Scheele

– Men det går bara inte att tala om själva förhållandet med Monsieur Clarac, trots att många kände till det. Jag har ingen vana att avslöja detaljer om vår historia, säger Henri och låter förstå att ämnet var tabu förr i tiden.

Det får Nirin att dra paralleller med vår tid.

ANNONS

– Vilken tur att jag och Lars kan leva i ett öppet och fritt samhälle idag. Tiden har verkligen gått framåt, även om vi måste fortsätta slåss och värna om våra rättigheter, säger han.

LÄS MER:Indien: Samkönade äktenskap ”elitistiska”

LÄS MER:Engelska kyrkan: Ja till välsignelse av gaypar

LÄS MER:Ukraina kan legalisera samkönade partnerskap

ANNONS