Sanders avbryter sin valkampanj

Den demokratiske senatorn Bernie Sanders avbryter sin valkampanj, uppger CNN. Det betyder att vägen ligger öppen för Joe Biden till att nomineras som demokraternas presidentkandidat i höstens val.

ANNONS
|

Demokraternas presidentkandidat utses formellt under partiets konvent som hålls i mitten av juli.

Bernie Sanders, senator i Vermont, meddelade under onsdagen att han avbryter sin kampanj för att utses till Demokraternas presidentkandidat. Beskedet innebär att allt nu talar för att det kommer bli Joe Biden, vice president under Barack Obama, som kommer att utmana Donald Trump i presidentvalet i november.
Bernie Sanders, senator i Vermont, meddelade under onsdagen att han avbryter sin kampanj för att utses till Demokraternas presidentkandidat. Beskedet innebär att allt nu talar för att det kommer bli Joe Biden, vice president under Barack Obama, som kommer att utmana Donald Trump i presidentvalet i november. Bild: Evan Vucci

Efter Bernie Sanders besked under onsdagen om att han avbryter sin kampanj talar nu allt för att det kommer bli Joe Biden, som kommer att utmana Donald Trump om presidentposten i valet i november, då alla andra kandidater redan tidigare har hoppat av.

Sanders meddelade enligt CNN beslutet om att han avbryter sin kampanj i ett telefonsamtal till sin stab under onsdagen.

Bernie Sanders inledde premiärvalen starkt och låg efter premiärvalen i de tre fösta delstaterna i ledningen när det gäller antalet delegater som baseras på hur många röster en kandidat får i de olika premiärvalen.

ANNONS

Tappade under "Supertisdagen"

Under den så kallade "Supertisdagen" gjorde sedan Joe Biden vad som i amerikanska medier kallats för en "historisk comeback" då han vann premiärvalen i tio av de 14 staterna som röstade den 3 mars.

Sammanlagt har Joe Biden skrapat ihop 1217 delegater, medan Bernie Sanders fram till att han meddelade sitt besked under onsdagen hade 914.

För att vinna partiets nominering krävs röster från minst 1 991 delegater när presidentkandidaten formellt utses på Demokraternas partikonvent i sommar.

Trump: "Tack vare Warren"

Mindre än en timme efter att Sanders besked blev offentligt kommenterade Donald Trump det på Twitter.

Trump skriver att Sanders troligen hade vunnit premiärvalen i de flesta stater under "Supertisdagen" om det inte vore för att den tidigare kandidaten Elizabeth Warren, som tillsammans med Sanders har stått mer åt vänster än de andra kandidaterna, hade avbrutit sin kandidatur innan valen i de 14 delstaterna den 3 mars. Istället meddelade Warren sitt beslut två dagar senare.

ANNONS