Sarkozy delade ut miljarder till ett blödande banksystem

ANNONS
|

- Det franska banksystemet är ett av de säkraste i världen, sa den franska riksbankchefen Christian Noyer i går. Det var bara ett par timmar efter att landets president stigit upp klockan fem på morgonen för att besluta om att ge en check på tre miljarder euro (29 miljarder kronor) till den fransk-belgiska banken Dexia. Samtidigt fick bankens två chefer avgå.

För vanliga medborgare är institutionen ganska okänd. Dexia är världsetta på lån till kommuner och landsting. Genom att gå in med 61 miljarder kronor i Dexia var det den belgiska och franska statens egen lånegivare som därmed räddades! Därefter kallades landets tolv viktigaste bankchefer till ett par timmar långt krismöte i presidentpalatset.

ANNONS

Förhoppningen var att var och en skulle lägga korten på bordet och säga hur det stod till med finanserna& inför sina konkurrenter. Frankrikes president understryker, sedan i fredags, vikten av att lägga alla korten på bordet. Ord som konjunkturnedgång, recession och galopperande arbetslöshet är inte längre tabu i presidentens mun. Frankrike genomlever nu den snabbast stigande arbetslösheten på 15 år!

De positiva omdömena om Frankrikes tröga, men stabila banksystem haglade. Fransmän kan till exempel inte låna pengar till ett hus och sedan nöja sig med att bara betala av räntorna. Amortering är obligatorisk. Den lilla kunden är den sunda stommen i franskt banksystem, hette det. Men för inte så länge sedan skröt samma banker med sin stora andel (en fjärdedel) av världens handel med värdepapper. I går ville tio av tolv bankdirektörer inte säga någonting till pressen efter mötet i presidentpalatset. Inga siffror blev offentliggjorda.

- Vi får inte gripas av panik nu! Det finns flera piloter i planet, nöjde sig chefen för Axa, världens största försäkringsbolag, Henri de Castries med att säga.

Dagen innan, hade Frankrikes premiärminister, François Fillon varit på vippen att krascha - inte på börsen - men med litet Cessnaplan som kom i vägen för regeringsflyget. Väl med fötterna på jorden uppmanade regeringschefen till nationell samling.

ANNONS

Men där fick han kalla handen av oppositionen:

- Regeringen har gjort fundamentalt felaktiga val. Först måste den medge det, sa mittpartiledaren François Bayrou. Istället för nationell samling uppmanar president Nicolas Sarkozy nu till internationell uppslutning mot krisen. På fredag kallar han sina G8-kollegor från Storbritannien, Italien och Tyskland till möte i Paris.

Senare i höst hoppas fransmännen kunna bidra till att lägga grunden för en ny, ekonomisk världsordning. Den valutauppgörelse som förhandlades fram i Bretton Woods i USA efter andra världskriget har blivit den stående referensen.

- Vi måste lägga grunden till ett nytt internationellt finanssystem, sa Nicolas Sarkozy i måndags. Det är en populär inställning i Frankrike idag.

I reformivern får presidenten medhåll av den Internationella valutafonden, IMF:s nye chef, fransmannen Dominique Strauss-Kahn. Liksom Nicolas Sarkozy sneglar han på nästa presidentval i Frankrike, år 2012.

ANNONS