Saudiske bloggaren riskerar halshuggning

ANNONS
|

Den nu 31-årige Raif Badawi dömdes förra året till 1000 piskrapp, två miljoner kronor i böter samt tio års fängelse. Anledningen var att han på sin blogg kritiserat det religiösa förtrycket i Saudiarabien.

Han fälldes för att ha förolämpat islam.

Saudiarabien domineras av en synnerligen sträng form av sunni-islam, kallad wahhabism.

Tanken var att Badawi under våren skulle piskas offentligt. De tusen slagen skulle delas upp med 50 rapp vid 20 tillfällen.

Den 9 januari fördes han ut på ett torg i hamnstaden Jidda och tog där emot de första 50 slagen. Sedan dess har bestraffningen skjutits upp, enligt Badawis familj sedan läkare konstaterat att han inte skulle överleva fler slag.

ANNONS

I samband med förra årets rättegång lades ett åtal ned om han skulle ha avfallit från islam, något som är belagt med dödsstraff genom halshuggning. Ett bevis för detta var att han skulle ha klickat på gilla-knappen på en Facebooksida för kristna araber.

På söndagskvällen uppgav hans hustru Ensaf Haider att saudiska domare vill väcka åtalet på nytt och ställa honom inför rätta som avfälling.

"Vi har fått information från trovärdiga källor att det görs försök att väcka åtalet om avfall på nytt", skriver Haider på familjens Facebooksida.

"Vi har också fått bekräftat att Högsta domstolen har gett Raifs fall till samma domare som dömde honom till spöstraff och tio års fängelse." "Han (domaren) har två gånger tidigare begärt att Raif ska åtalas som avfälling."

Ensaf Haider, som lyckats fly till Kanada med parets tre barn, säger att den aktuelle domaren sedan den förra rättegången har fått utvidgade befogenheter. Han har numera rätt att döma i fall som kan leda till dödsstraff, amputation och stening.

Saudiarabien är ett av de länder som flitigast använder sig av dödsstraff. En man som nyligen halshöggs för mord var den 35:e person som avrättades i landet i år, rapporterade den statliga saudiska nyhetsbyrån SPA i söndags.

ANNONS

Förra året avrättades 87 personer i kungadömet, enligt en sammanställning av nyhetsbyrån AFP. Amnesty International uppger att många döms i orättvisa rättegångar, där de misstänkta har tvingats till erkännanden genom tortyr.

ANNONS