Singapore ska avrätta första kvinnan på 20 år

På fredag ska Singapore avrätta en kvinna för första gången på nästan 20 år. Avrättningen är en av två som är planerade äga rum den här veckan. Samtidigt riktar omvärlden kritiska blickar mot landets stränga narkotikalagar och straffsystem.

ANNONS
|

2018 dömdes Saridewi Djamani till döden och på fredag ska hon avrättas genom hängning. Det gör henne till den första kvinna att avrättas i Singapore på nästan 20 år. Den senaste rapporterade kvinnoavrättningen var 2004, när den singaporianska frisören Yen May Woen dömdes till döden för smuggling av droger.

Djamani dömdes för innehav av cirka 30 gram heroin ämnad för droghandel, enligt Transformative Justice Collective (TJC), som kartlägger fall med dödsdomar, rapporterar The Guardian.

Förutom Saridewi Djamani ska också Mohd Aziz bin Hussain avrättas i veckan. Även han dömdes till döden 2018 efter att ha gripits med 50 gram heroin.

ANNONS

Hittills har minst 13 personer hängts i Singapore sedan regeringen återupptog avrättningarna efter ett tvåårigt uppehåll under Covid-19-pandemin.

Internationellt kritiserat

Singapore har några av världens strängaste narkotikalagar och narkotikaförbrytelser kan resulterar i dödsstraff. Singapores straffsystem har länge kritiserats för att vara både extremt och ibland olaglig under internationell lag.

Senaste förra året stormade det internationellt när Singapore fullföljde avrättningen av den intellektuellt funktionshindrade Nagaenthran K Dharmalingam och både Amnesty, FN och EU försökte stoppa avrättningen. Det hölls även en sällsynt protest i Singapore i ett försök att ändra Dharmalingams dom.

Det har också riktats internationell kritik och uppmärksamhet gentemot hur Singapore behandlar sina fångar. The Guardian rapporterar att flera av dödsdömda fångar nekats tillgång till advokat och därmed tvingats att representera sig själva i rätten.

The Guardian rapporterar även att den dödsdömda Saridewi sagt till polis att hon inte var i rätt tillstånd att utföra ett korrekt uttalande – eftersom hon led av drogabstinens. Högsta domstolens domare fann dock att Saridewi som värst led av mild till måttlig heroinabstinens, och att det inte hade försämrat hennes förmåga att föra sin talan.

Vill avskräcka

Singapores regering hävdar dock att deras stränga lagstiftning syftar att avskräcka folk från att ägna sig åt narkotikarelaterad brottslighet och för att hålla staden trygg. De menar också att de rättsliga processer är rättvisa.

ANNONS

Men Chiara Sangiorgio, dödsstraffexpert på Amnesty, håller inte med,

– Det finns inga bevis för att dödsstraffet har en unik avskräckande effekt eller att det har någon inverkan på användningen och tillgängligheten av knark, säger Sangiorgio till The Guardian.

LÄS MER:Amnesty: Antalet avrättningar skjuter i höjden

LÄS MER:Singapore avrättade man trots handikapp

LÄS MER:Smugglade ett kilo cannabis – döms till döden

ANNONS