Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu lyfte på söndagen telefonen och ringde sin brittiska, franska, turkiska och amerikanska motsvarighet.
Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu lyfte på söndagen telefonen och ringde sin brittiska, franska, turkiska och amerikanska motsvarighet. Bild: Rysslands försvarsdepartement

Sjojgu ringde till försvarsministrar i Nato

Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu har ringt till försvarsministrar i flera Natoländer, enligt det ryska försvarsdepartementet.
Under samtalet varnade Storbritanniens försvarsminister Ben Wallace Ryssland för att använda falska påståenden som förevändning för en upptrappning i Ukraina.

ANNONS
|

Sjojgu har under söndagen talat med sin brittiska, franska, turkiska och senare också amerikanska motsvarighet, enligt försvarsdepartementet i Moskva.

Enligt brittiska försvarsdepartementet påstod Sjojgu att Ukraina planerar åtgärder för att eskalera konflikten i Ukraina, åtgärder som underlättas av väst.

"Försvarsministern tillbakavisade dessa påståenden och varnade för att sådana anklagelser inte borde användas som förevändning för en större upptrappning", skriver det brittiska försvarsdepartementet i ett uttalande.

"Smutsig bomb"

Enligt det ryska försvarsdepartementet påstod Sjojgu att han är oroad över att Ukraina möjligen skulle använda sig av en "smutsig bomb", alltså ett vapen som sprider radioaktiva ämnen.

Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba kallar anklagelserna för såväl absurda som farliga lögner.

ANNONS

"Vi har varken några "smutsiga bomber" eller planerar att skaffa några. För det andra anklagar ryssarna ofta andra för vad de själva planerar", skriver Kuleba på Twitter.

Varnar för falsk flagg

Även Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj varnar för en rysk "falsk flagg"-operation.

"Om Ryssland ringer och säger att Ukraina påstås förbereda något, betyder det en sak: Ryssland har redan förberett allt detta. Jag anser att världen borde reagera så kraftfullt som det är möjligt just nu", meddelar presidenten på sociala medier, rapporterar AFP.

På söndagen meddelade det ryska försvarsdepartementet att Sjojgu även talat med USA:s försvarsminister Lloyd Austin. Samtalet var i så fall deras andra sedan i fredags.

ANNONS