Skottlossningen en ”extrem islamistisk terrorhandling”

Två personer har dött och 21 skadats i den skottlossning som inträffade utanför en gaybar i centrala Oslo natten till lördagen.
Norska säkerhetspolisen PST betecknar dådet som en extrem islamistisk terrorhandling och höjer hotnivån till extraordinär.
Gärningsmannen har varit känd av PST sedan 2015.

ANNONS
|

Under lördagen höll den norska säkerhetspolisen PST en presskonferens där chefen Roger Berg kommenterade det han betecknade som en extrem islamistisk terrorhandling.

– Händelsen i natt är en förfärlig och tragisk. Vi har den största sympati och medkänsla för alla som varit inblandade.

Han förklarar att skjutningen innebär att den norska säkerhetspolisen nu häver terrorhotnivån från medel till extraordinär och förtydligar att det har genomförts ett terrordåd samt att det föreligger ett oklart hot, därför höjs nu nivån. Den kommer dock att uppdateras fortlöpande.

– Men vi kan inte utesluta fler dåd, eller att andra inspireras, därför höjer vi nu hotnivån, säger Roger Berg.

ANNONS

Att hotnivån nu höjs kräver dock inga specifika åtgärder från allmänheten förutom att vara uppmärksamma och inte tveka att kontakta polisen eller PST om man ser något man reagerar på, förklarar Roger Berg.

Han redogjorde därefter för händelseförloppet; att det avfyrades skott på flera platser natten till lördagen, att gärningsmannen greps snabbt i nära anslutning till skottlossningen, att två vapen beslagtagits och att två personer avlidit samt att flera skadade fick köras till sjukhus.

Chefen för norska säkerhetspolisen PST, Roger Berg, under en presskonferens efter dådet i Oslo.
Chefen för norska säkerhetspolisen PST, Roger Berg, under en presskonferens efter dådet i Oslo. Bild: Javad Parsa

Gärningsmannen känd sedan 2015

– Gärningsmannen är känd av PST sedan tidigare och har en lång historik av våld och hot. Vi har känt till gärningsmannen sedan 2015 då vi var bekymrade för att han höll på att radikaliseras. Vi kopplar honom till ett extremistiskt islamistiskt nätverk i Norge, säger Roger Berg.

Han berättar att PST hade kontakt med honom så sent som i maj i år i samband med upplevelser och uttalanden som gärningsmannen uppfattade som kränkningar mot islam. I de samtalen registrerades dock inte att han hade några intentioner att använda våld, förklarar Roger Berg.

PST hade dock kunskap om att mannen hade problem med psykiska utmaningar, som han uttrycker det.

Ska förebygga fler dåd

Säkerhetspolisen betraktar dådet som islamistisk extremism och ska nu värdera graden av ideologisk motivation och mannens kopplingar till andra extremistiska personer och nätverk.

ANNONS

– Erfarenhetsmässigt kan den här slags dåd inspirera andra att begå liknande handlingar. PST arbetar nu för att förebygga eventuella följdhandlingar, men vi har inga indikationer på det nu, säger Roger Berg.

Han vill inte gå in på själva handlingen som nu utreds av polisen.

– Från PST:s sida har vi nu särskilt fokus på att avvärja eventuella framtida handlingar som kan följa på den här förfärliga och tragiska händelsen i Oslo i natt, avslutar Roger Berg.

LÄS MER:Gahr Støre: Ett brutalt angrepp

LÄS MER:TT-FLASH: Känd i islamistiska kretsar

LÄS MER:Vittne till Osloskjutningen: Fullständig panik

LÄS MER:Andersson: "Står enade med vårt grannland"

ANNONS