De två vicepresidentkandidaterna Tim Walz och J D Vance. Nu är handskarna av och ingen av kandidaterna tänker tydligen lägga fingrarna emellan, skriver GP:s Britt-Marie Matsson.
De två vicepresidentkandidaterna Tim Walz och J D Vance. Nu är handskarna av och ingen av kandidaterna tänker tydligen lägga fingrarna emellan, skriver GP:s Britt-Marie Matsson. Bild: AP Photo/Matt Rourke

Britt-Marie Mattsson: Smutsigaste kampanjen i USA:s moderna historia har just inletts

Donald Trump kallar Kamala Harris för galen. J.D. Vance påstår att Tim Walz fejkat sina militära meriter. Och både Harris och Walz hävdar att motståndarna är knäppa. Den smutsigaste kampanjen i USA:s moderna historia har just inletts.

ANNONS

Donald Trump var länge ensam om att sätta öknamn på sina konkurrenter och att ge sig på dem personligen om allt från kläder och utseende till IQ. Upplägget fungerade och motståndarna hukade och hade svårt att ge igen.

Och det såg bra ut så länge som Joe Biden var demokraternas presidentkandidat. Trump hamrade in att Biden var både senil och korrupt. Biden svarade stammande att Trump är ett hot mot demokratin.

Men så hoppade Biden av för några veckor sedan och demokraterna samlade sig rekordsnabbt kring Bidens vicepresident Kamala Harris. Hon utsåg i sin tur Minnesotas guvernör Tim Walz som sin vice.

ANNONS

Där Tim Kaine var försiktig och ibland trevande är Tim Walz en slugger som fångar upp alla invektiv som riktas mot honom och ger tillbaka med samma mynt.

Först verkade det som om Harris bara utsett en ny Tim, efter samma mönster som när Hillary Clinton valde Virginias senator och tidigare guvernör Tim Kaine som sin vice. Men på några dagar har skillnaden blivit uppenbar. Där Tim Kaine var försiktig och ibland trevande är Tim Walz en slugger som fångar upp alla invektiv som riktas mot honom och ger tillbaka med samma mynt.

Det är också Tim Walz som redan innan han utnämndes av Harris hävdade att Trump och Vance är ”weird”, ett ord som kan innebära allmänt ”konstiga” och ”udda” men också ”kusliga”. Harris har fångat upp det och på de stora valmötena där de två uppträder är det just den beskrivningen som är den vanligaste.

En gammal sanning är att smuts lönar sig i valrörelser. Väljarna påstår visserligen – när de tillfrågas i opinionsmätningar – att de är mot smutsiga angrepp och vill ha rena och hyggliga kampanjer. Men det utesluter inte att den värste smutskastaren i slutändan ändå kan belönas av väljarna.

Och nu är handskarna av och ingen av kandidaterna tänker tydligen lägga fingrarna emellan.

Och nu är handskarna av och ingen av kandidaterna tänker tydligen lägga fingrarna emellan. Tim Walz blandar det politiska budskapet om sociala reformer, miljöengagemang och hårdare tag mot olaglig immigration med kraftord om att ingen ska lägga sig i en kvinnas eget beslut om abort:

ANNONS

– Mind your own damn business!

När J.D. Vance hävdar att Walz friserat sin militära bakgrund i marinkåren och nationalgardet samlar Walz ihop sina papper för senare publicering, men svingar under tiden mot Vance och uppmanar honom till debatt ”om han kommer ur soffan”.

”Soffan” lever sedan en tid sitt ett eget liv med ett klipp på nätet som påstås vara ett stycke ur J.D.Vances bok ”Hillbilly Elegy” där Vance skriver om att han som ung haft sex med sin soffa. Nu finns detta inte alls i boken och stycket som sprids är falskt.

Men motståndarna står inte handfallna utan kallar Walz för ”Tampong-Tim”. Walz har genomfört att gratis mensskydd, på flicktoaletterna i de offentligt finansierade skolorna, ska finnas i Minnesota.

Donald Trump låter J.D. Vance ta hand om militären. Det är alltid en svår sak att ifrågasätta någons patriotism och uppställning för Amerika.

Och på nätet sprids att Kamala Harris är att betrakta som en prostituerad eftersom hon när hon var 29 hade en kort relation med en dubbelt så gammal politiker i Kalifornien som gav henne en bil i gåva och bjöd henne på en resa till Paris.

Donald Trump låter J.D. Vance ta hand om militären. Det är alltid en svår sak att ifrågasätta någons patriotism och uppställning för Amerika. Helst ska det inte alls färga av sig på kandidaten själv, utan avsändarna bör vara andra som inte direkt kan kopplas till kampanjen.

ANNONS

Det var till exempel en grupp tidigare soldater som felaktigt hävdade att den demokratiske presidentkandidaten John Kerry inte alls varit en hjälte och räddat kamrater på ett uppdrag med ett militärfartyg, swiftboat, som han förde befäl över i Vietnam. Kerrys motståndare George W Bush duckade och tog inte ansvar.

Nu påstår J.D. Vance, som själv utbildats i marinkåren, att Walz övergav sina kamrater och lämnade det militära för att slippa resa en andra gång till Irak.

Donald Trump gav sig på den republikanske senatorn och presidentkandidaten John McCain, som svårt skadat satt som krigsfånge i Vietnam under många år, och hävdade att han inte var en hjälte utan en förlorare eftersom hans plan skjutits ned och han tagits till fånga.

Kamala Harris har tidigare varit försiktig med att bemöta personangrepp. Men som presidentkandidat har hon snabbt lagt om stil och utmanar Trump:

Det landade illa för Trump, som då ännu inte på allvar givit sig in i politiken. J.D. Vance får denna gång ta sig an det militära och på nätet framställs Walz som en feg svikare.

Kamala Harris har tidigare varit försiktig med att bemöta personangrepp. Men som presidentkandidat har hon snabbt lagt om stil och utmanar Trump:

– Låt oss debattera om du vågar. Säg oförskämdheterna rakt i ansiktet på mig!

Amerikanska kampanjer är en blandning av politiska frågor, känslor och folklig entusiasm. Och här har Tim Walz redan plockat upp personliga frågor. Med högerkampanjer mot att assisterad befruktning, IVF, ska vara tillåtet berättar Walz om hur han och hans fru gärna ville ha barn men inte lyckades och om hur IVF till sist blev lösningen.

ANNONS

Han beskriver telefonsamtal efter telefonsamtal från kliniken, med det dystra beskedet att befruktningen inte lyckats, till sist var positivt.

– Vi döpte vår dotter till Hope. Alla har rätt att hoppas. Hoppet får aldrig överge oss.

ANNONS