Soraya Post (FI) på plats i Bryssel: "Skrämmande"

Soraya Post, EU-parlamentariker för Feministiskt Initiativ är på plats i Bryssel. Hon befann sig på flygplatsen för bara ett halvt dygn sedan och var på väg till parlamentet när rapporterna om explosionerna nådde henne.

ANNONS
|

– Det första som slår mig är att det är en tokig värld vi lever i. Det andra är att man inte kan gå runt och leva i rädsla, för då har extremisterna vunnit, säger hon.

Hon har under de senaste veckorna känt att något mycket väl kan komma att hända i Bryssel, på grund av stadens utsatta läge.

– Det har hänt i Paris, det hände i Köpenhamn och det hände i Paris igen. Och man får vara medveten om att det kan hända igen.

Soraya Post ser mängder av män i militäruniform på sin väg till parlamentet, dit hon är på väg för utskottsmöten. Men hon understryker att hon inte vill bidra till att sprida skräck:

ANNONS

– Vi kan inte låta oss styras av rädslan, och kan inte stänga igen helt för detta. Vi måste gå vidare.

Även Olle Ludvigsson, socialdemokratisk EU-parlamentariker, är på plats i EU-parlamentet, ungefär 15 minuter i bil från flygplatsen.

– Jag var här tidigt i dag, långt innan det inträffade, så jag har inte sett några poliser eller ambulanser. Vårt arbete fortsätter, jag ska på möte nu, men det är klart att folk är oroliga, säger han till GP.

– Det är fruktansvärt att det här ska inträffa. Många människor råkar väldigt illa ut, så självklart finns det en oro runt omkring, säger han.

Cecilia Wikström, EU-parlamentariker för Liberalerna, åkte hem från Bryssel för fyra dagar sedan och hade planerat att återvända efter påsk.

– Jag känner en fruktansvärd sorg och en vanmakt över att ondskan slagit till igen, säger hon till GP.

Hon har försäkrat sig om att kollegerna på plats i Bryssel är i säkerhet, men hade helst av allt velat vara där med dem.

– Det känns som det, i stället för att mina medarbetare skulle vara där själva.

Går det att sätta ord på det som hänt?

– Vi är ganska luttrade efter attackerna som varit i Belgien då det blev undantagstillstånd och inget folk fanns ute på gatorna. Så småningom har det börjat återgå mot det normala, men så slår det till igen några dagar efter att man gripit Abdeslam. Man ska inte spekulera, men det vore egendomligt om man inte såg att det låg nära i tiden, säger hon.

ANNONS
ANNONS