Kända personligheter låter sig gärna fotograferas på puben. Här testar prins William och hans fru Kate den nya ölen Kingmaker, som förra året togs fram för att fira kung Charles tillträde. Arkivbild.
Kända personligheter låter sig gärna fotograferas på puben. Här testar prins William och hans fru Kate den nya ölen Kingmaker, som förra året togs fram för att fira kung Charles tillträde. Arkivbild. Bild: Jamie Lorriman/AP/TT

Sorglig pubsiffra: Så många läggs ned varje dag

Pubdöden breder ut sig, en av flera deppiga ekonomiska signaler inför brittiska valet. I England och Wales stänger nu varje månad 80 pubar för gott. Det är en ökning med över 50 procent på bara ett år.

ANNONS

Vid årsskiftet räknade brittiska regeringen till 39 401 stycken av de älskade värdshusen runtom i England och Wales. Men efter första kvartalet var den siffran nere i 39 162 – en minskning med nästan 3 pubar varje dag.

Pubdöden har pågått i decennier, men har accelererat i den ekonomiska kris som härjat efter EU-utträdet. Branschföreträdare förklarar i brittiska medier fenomenet med el- och matpriser som drivs upp av inflation, sviktande kundunderlag och höga skatter.

Labour, det stora oppositionspartiet som väntas vinna valet på torsdag, är inte sent att dra in de mörka kvartalssiffrorna i valkampanjen.

– Vi vill rädda den brittiska puben, jag vet mycket väl vilken viktig institution det är på så många håll, säger Rachel Reeves, som väntas bli ny finansminister, till The Sun.

ANNONS

Första tjing

Hon lägger fram en fempunktsplan som bland annat innehåller förköpsrätt – alltså att lokala intressen ska få första tjing att ta över, om en pub riskerar att köpas upp för att rivas eller förvandlas till annan verksamhet.

Enligt The Sun signalerar även Reeves att hon ska fortsätta med den lågskattelinje för öl på puben som den nuvarande Tory-regeringen inlett, och som ska locka folk att ta sig en pint på lokal snarare än att köpa med sig hem från affären.

Den brittiska pinten är högaktuell just nu, eftersom landet just firar två sekel sedan The Weights and Measures Act 1824. Tidigare hade det förekommit alla möjliga definitioner av en pint, men sedan dess ska den vara strikt 0,568261 liter.

Över hundralappen

Några gränser för prissättningen verkar dock knappt finnas. Så sent som på 1990-talet kunde man ofta få en pint på puben för 1 pund. Nu ligger snittpriset enligt branschorganisationen BBPA på över 4 pund (53 kronor). Och i exempelvis London kan den landa på över en svensk hundralapp, 7–8 pund.

Så även om puben älskas av såväl britter som besökare från hela världen ser dess nedåtgående spiral obönhörlig ut. I decennier har igenbommade pubar varit ett stående inslag i stadsbilden. Från 1960 till i dag har ungefär 4 av 10 pubar stängts, enligt BBPA som till skillnad från regeringens senaste siffror inkluderar även Skottland – en nedgång från 75 000 till 45 000 i hela landet.

ANNONS
Antal pubar i Storbritannien 2000–2023. Grafiken innefattar även Skottland, till skillnad från artikeln.
Antal pubar i Storbritannien 2000–2023. Grafiken innefattar även Skottland, till skillnad från artikeln. Bild: Anna-Lena Lindqvist/TT
Även premiärministrar möter gärna väljare på puben. Här deltar Rishi Sunak i ett evenemang på The Queens Hotel i Maltby, England, i mars i år.
Även premiärministrar möter gärna väljare på puben. Här deltar Rishi Sunak i ett evenemang på The Queens Hotel i Maltby, England, i mars i år. Bild: Carl Recine (Pool)/AP/TT

Fakta: Pubar

De brittiska pubarna har anor ända till romartiden. Det var när de invaderande romarna byggde vägar i öriket för ungefär 2 000 år sedan som behovet av serveringar för resande uppstod.

Etablissemangen kallades för tabernae, ett romerskt ord som sedan blivit tavern, eller på svenska taverna. Där serverades i första hand vin. Först när anglosaxerna kom på 400-talet blev det mer öl som serverades.

På 1300-talet tvingades tavernorna av skatteskäl skaffa sig namn. Men eftersom många inte kunde läsa användes i första hand bilder på djur, människor och prylar på skyltarna, ett färgglatt grepp som präglar pubarnas exteriör än i dag.

I slutet av 1600-talet ville man särskilja de ölserveringar som var endast för medlemmar. Tavernor som var öppna för alla fick epitetet "public houses" – vilket snart i folkmun förkortades till pub.

Källa: Sky History

ANNONS