Southportbon Lesley om upploppet: ”Som en krigszon”

Under tisdagskvällen samlades hundratals människor i ett våldsamt upplopp i Southport, där det kastades sten och smällare mot poliser. Morgonen därpå samlas grannar och volontärer för att städa upp spillrorna efter våldsamheterna – och för att försöka förstå vad det är som händer i staden.
– Jag fruktade för mitt liv, säger Lesley Walton.

ANNONS
|

Lesley Walton står och röker en cigarett medan hon ser på männen som bär stenar från hennes trasiga mur.

– Jag känner inte någon av dem, men de har kommit hit för att hjälpa till, säger hon.

Muren forcerades på tisdagskvällen av upploppsmakare. På asfalten syns märken fortfarande från när de kastat tegelstenarna i marken för att bryta ner dem till stenar som kunde kastas mot polisen.

Det här har hänt i Southport

En 17-årig pojke har gripits misstänkt för att ha gått in på ett aktivitetscenter i engelska Southport och knivskurit 13 personer.

Tre unga flickor har dött och ytterligare nio barn skadades, varav sex av dem är fortsatt allvarligt skadade. Ytterligare två kvinnor vårdas också för allvarliga skador efter att ha försökt skydda barnen.

På tisdagskvällen startades ett upplopp i området och våldet tros vara kopplat till flera falska anklagelser som sprids på nätet. Bland annat har felaktiga namn spridits och osanna uppgifter om att den gripna 17-åringen ska ha sökt asyl i Storbritannien.

Polisen har tidigare gått ut med att man misstänker att upploppet startats av anhängare till den högerextrema gruppen English Defence League.

Upploppsmakarna kastade sten och smällare mot polisen och satte eld på en polisbil utanför en moské. Ett 20-tal poliser skadades under kvällen, varav åtta av dem fick allvarligare skador. Två polishundar skadades av tegelstenar och fick brännskador.

Lesley Walton var hemma med sin man Craig och deras nioåriga son när upploppet bröt ut. När stämningen blev allt mer hätsk kände hon att de var tvungna att fly sitt hem och åka till hennes mamma.

ANNONS

– Det var som en krigszon, säger hon.

Hennes händer darrar när hon tänder sin cigarett igen.

– Det var folk överallt. Så mycket rök. Jag trodde att det var moskén som brann.

”Ingen ska behöva vara rädd i sitt eget hem”

Medan Lesley Walton pratar med GP:s team går hon en bit bort från sin nioåriga son. Han har inte riktigt förstått vad som hänt och hon vill försöka skydda honom från att höra för mycket. Hon berättar att hon fick väcka sonen när de skulle lämna huset.

– Jag fruktade för mitt liv. Jag har aldrig någonsin varit nära något sånt här. Det går inte riktigt att komma över det, säger Lesley Walton.

– Ingen ska behöva vara rädd i sitt eget hem.

Det är därför hon inte vill vara med på bild. Hon vill inte riskera att dra till sig uppmärksamhet och konsekvenser.

Männen bär bort stenarna innan de hämtar ny murbruk för att fästa fast dem igen. Under morgonen har grannar och volontärer från både Southton och andra närliggande områden kommit för att hjälpa till med städningen. Även grannbarn är med och sopar upp bråte från gatorna.

– Det känns som att vad de gjorde igår överskuggar den sorg som de stackars föräldrarna går igenom, säger Lesley Walton.

ANNONS
En polisbil sattes i brand utanför Melvin Fairleys hus. Långt in på småtimmarna pågick polisinsatsen och under hela tiden hördes ljudet av helikoptrar och sirener.
En polisbil sattes i brand utanför Melvin Fairleys hus. Långt in på småtimmarna pågick polisinsatsen och under hela tiden hördes ljudet av helikoptrar och sirener. Bild: Paul Wennerholm

Polisbil brändes utanför Melvyns hus

Utanför moskén syns brännmärken på marken där en polisbil sattes i brand. Delarna av staketet som står kvar är svarta och sot och högst upp syns ett fönster som krossats.

Några män som samlats utanför moskén vill inte heller ställa upp med namn eller bild, utan säger att de är muslimer som brukar gå till moskén.

– Man känner sig så otroligt besviken. Och ledsen över att det hänt, säger en av dem.

En bit bort står Melvyn Fairley och talar med sin granne Robert Jenkins. Han bor precis mittemot moskén och såg hur upploppsmakare stod på hans mur och kastade stenar. Långt in på småtimmarna hördes fortfarande ljudet av helikoptrar och poliser utanför hans hus.

– Jag var rädd. Och jag trodde de skulle förstöra min bil, säger Melvyn Fairley.

Det som oroar honom nu är ryktena om att de ska komma tillbaka – möjligen i ett större antal. På sociala medier sprids det obekräftade uppgifter om nya upplopp som ska hållas i samma område, med tiotusentals deltagare.

– Det stressar en. Och om de kommer tillbaka så har allt det här jobbet med att städa upp efteråt inte betytt något, säger Melvyn Fairley.

ANNONS

Butik länsades av upploppsmakare

Vid ett av hörnen ligger en närbutik som länsades under upploppet. Dörren är fortfarande uppbruten, men en planka har ställts för att täcka ingången.

Mittemot butiken sitter en kvinna på en mur. Inte heller hon vågar uttala sig med namn och bild. Hon känner de som äger butiken och berättar att de fick eskorteras ut därifrån och hem. Under kvällen satt de i sitt vardagsrum och såg på övervakningsvideor hur deras butik länsades.

– Den är hela deras levebröd, säger hon.

Kvinnan känner sig också upprörd över att man attackerat polisen under gårdagen, som hon menar gjort en otrolig insats under knivattacken.

– Polisen sprang in och räddade döende barn och 24 timmar senare slänger människor betong på dem.

Hon har också hört ryktena om att upploppsmakarna kan komma tillbaka inom de närmsta dagarna. Den stad och det grannskap som alltid beskrivits som lugn känns nu otrygg.

– Retoriken som används blir allt mer oroande. Vi valde att inte gå till minnesstunden som hölls igår. Min man är vit och jag är svart, och det här är första gången under hela tiden som jag bott här som jag inte varit säker på att mina barn skulle vara trygga.

ANNONS
GP:s team på plats i Southport, Alexandra Turku och Paul Wennerholm.
GP:s team på plats i Southport, Alexandra Turku och Paul Wennerholm. Bild: Gary Calton

LÄS MER:Lågor och upplopp timmar efter känslosam minnesstund i Southport

LÄS MER:Anhöriga till premiärministern: ”Är det allt?”

LÄS MER:Grannarnas sorg och ilska efter knivdådet: Så arg att det hänt vår ”familj”

ANNONS