Ministerpresidenten i Brandenburg, den populäre SPD-politikern Dietmar Woidke, tar hem segern i delstatsvalet före ytterhögerpartiet AFD.
Ministerpresidenten i Brandenburg, den populäre SPD-politikern Dietmar Woidke, tar hem segern i delstatsvalet före ytterhögerpartiet AFD. Bild: Markus Schreiber/AP/TT

SPD valspurtar och vinner tyskt delstatsval

Socialdemokraterna (SPD) valspurtar starkt och tar hem segern i delstatsvalet i tyska Brandenburg.

ANNONS

SPD får 30,9 procent och näst störst blir ytterhögerpartiet AFD med 29,2 procent, enligt den lokala valmyndigheten.

Tredje störst blir BSW, vänsterpolitikern Sahra Wagenknechts parti, med 13,5 procent.

Kristdemokraterna, CDU, får 12,1 procent och blir det fjärde partiet som får mandat i delstatens parlament.

Valdeltagandet uppges ha varit cirka 73 procent i delstaten som ligger i östra Tyskland. Den är relativt liten, sett till att där bor bara 2,5 miljoner invånare av Tysklands drygt 84 miljoner.

Men ytterligare ett katastrofval och förlust för SPD efter bakslagen i delstatsvalen i Thüringen och Sachsen i början av september hade svidit hårt för Tysklands förbundskansler och regeringschef Olaf Scholz.

ANNONS

Trots Scholz

Nu blev det inte så, men det var inte tack vare utan snarare trots Scholz. SPD:s tunge företrädare i Brandenburg, delstatschefen Dietmar Woidke, markerade avstånd till impopuläre Scholz och spelade högt med sin egen breda popularitet som ledare för politiken i delstaten det senaste decenniet. Förlorade han valet skulle han vägra att sitta i delstatens regering, förklarade han inför valet.

Hämtade in

Det tycks ha gett resultat. I de senaste opinionsundersökningarna hade AFD en knapp ledning men Woidke och SPD hämtade in det och gick förbi och fick nästan 5 procent högre väljarstöd än i valet 2019.

Det blir en svår uppgift för Woidke att få till en delstatsregering. Tvåan AFD är utesluten som partner och kan heller inte själv bilda regering med hjälp av BSW eller CDU, de har båda uteslutit samarbete med ytterhögerpartiet.

ANNONS