Plötsligt började ett inspelat tal av Adolf Hitler dåna ur högtalarsystemet på tåget på väg mot Wien.
Plötsligt började ett inspelat tal av Adolf Hitler dåna ur högtalarsystemet på tåget på väg mot Wien. Bild: Ronald Zak/DPA

Spelade Hitler i högtalarna – två män fångades på film

Adolf Hitler har varit död i 78 år. Trots det fortsätter han att hemsöka österrikarna på tåglinjen mellan Bregenz och Wien. Nu misstänks två personer ha tagit kontroll över högtalarsystemet och spelat upp ett tal av Adolf Hitler i samtliga vagnar.

ANNONS
|

Tåget befann sig på söndagen utanför St Pölten, på väg mot Wien, när ett österrikiskt spöke från det förgångna gjorde sig hört igen. Plötsligt spelades ett Hitler-tal på hög volym ur högtalarna, skriver Standard.

”Sieg Heil” och ”Heil Hitler” ekade genom tågets alla vagnar. En av resenärerna, den miljöpartistiske politikern David Stögmuller, fångade inspelningen på film. Han beskrev hur tågvärdinnan hjälplös inte kunde göra något annat än att lyssna till Hitler genom högtalarna.

Till BBC säger David Stögmüller att en passagerare kommenterade på att andra länders ”tekniska problem” till exempel handlar om att luftkonditioneringen slutar funka.

ANNONS

– I Österrike är det tekniska problemet Hitler.

Med på tåget fanns också rabbinen Schlomo Hofmeister från Wien, som upprört twittrade om sin upplevelse. Några ”nazistiska busungar” hade hackat sig in i högtalarsystemet, trodde han.

Tog sig in med nyckel

”Det var stötande att höra vissa resenärer som började skratta när Hitlers röst och orden ’Sieg Heil!’ dånade genom högtalarna, och från tågbolagets sida kom ingen förklaring eller lugnande besked, utan allt ignorerades!” skrev han på Twitter.

Några hackare verkar dock inte vara i farten. Tvärtom tror tågbolaget ÖBB att gärningsmännen med nyckel tagit sig in till mikrofonen, och därefter kunnat hålla upp en mobil med Hitlerinspelningarna. Hur de fick tag på nyckeln är oklart, men det är uteslutet att det handlar om ÖBB-anställda, säger bolagets presstalesperson till Standard.

Det är inte första gången något liknande händer på tågen i Österrike. Videomaterial som visar två misstänkta personer stiga av på stationen Wien-Meidling har lämnats över till polisen.

LÄS MER:Fem gånger som Erdogan dragit nazistkortet

LÄS MER:Påven i storbråk – jämförde ledare med Hitler

ANNONS