Arkivbild. En nederländsk fertilitetsorganisation har upprättat en stämningsansökan mot en nederländsk spermadonator för att han ska ha avlat fram minst 550 biologiska barn.
Arkivbild. En nederländsk fertilitetsorganisation har upprättat en stämningsansökan mot en nederländsk spermadonator för att han ska ha avlat fram minst 550 biologiska barn. Bild: Wong Maye-E

Spermadonator har fått 550 biologiska barn – stäms för ökad incestrisk

En 41-årig spermadonator från Nederländerna misstänks ha minst 550 biologiska barn. Nu stäms han av en organisation som vill att han ska hindras från fler donationer och menar att han ökat risken för incest.

ANNONS
|

Den 41-åriga mannen flaggades redan 2017 när en nederländsk förening för obstetrik och gynekologi uppmanade kliniker i landet att sluta använda hans donerade spermier.

Då misstänkte man att han donerat illegalt till minst tio olika fertilitetskliniker i landet och att han fått minst 102 biologiska barn, rapporterar The Straits Times.

I Nederländerna får en spermadonator endast donera till en klinik och till max 12 kvinnor. De får inte heller få fler än 25 biologiska barn. De nederländska riktlinjerna uppges vara till för att förhindra inavel och incest, men även för att förhindra psykologiska problem för de barn som kan få reda på att de har flera biologiska syskon.

ANNONS

Men trots att mannen svartlistades i Nederländerna fortsatte han att donera i andra länder. Bland annat ska han ha donerat till fertilitetskliniker i Danmark och Ukraina, men han ska även ha sökt upp donationsmöjligheter på egen hand utanför reglerade mottagningar.

Enligt Dutch News och New York Times ska mannen ha erbjudit sina tjänster som donator på minst sju olika webbplatser. Mannen misstänks i dag ha minst 550 biologiska barn.

Vill att hans lagrade sperma ska förstöras

– Vi vidtar åtgärder mot den här mannen eftersom att regeringen inte gör någonting. Han har en global räckvidd via Internet, säger Donorkinds ordförande Ties van der Meer till The Straits Times.

Enligt deras stämningsansökan ska mannen ha brutit mot nederländska gränsen på 25 donatorbarn och uppger att de är oroliga för risken för inavel och incest, rapporterar Dutch News.

Organisationen hoppas att deras rättegång ska resultera i att man får reda på alla kliniker som mannen donerat sin sperma till och att de spermaprov som fortfarande finns lagrade ska förstöras.

En nederländsk kvinna som deltar i den rättsprocess som nu inletts mot mannen säger att hon inte hade använt sig av honom som donator om hon vetat att han redan hade hundratals donatorbarn.

ANNONS

"Om jag tänker på vilka konsekvenser det här kan få för mitt barn så får jag ont i magen", sa hon i ett uttalande på söndagen.

Mannen: ”Hjälper kvinnor att förverkliga sin största önskan”

I februari 2021 intervjuade New York Times en 34-årig nederländsk kvinna som ska ha använt sig av mannen som donator.

Kvinnan berättar att hon kommit i kontakt med den nederländska mannen genom en hemsida som matchar potentiella föräldrar med villiga donatorer. Det blev att hon använde sig av mannen som donator för att få sitt första barn.

Då trodde den 34-åriga kvinnan att den nederländska mannen bara hade sju andra donatorbarn sedan tidigare. Men när hon fick veta att han svartlistats i Nederländerna valde hon att konfrontera mannen, varpå han erkände att han var donator till minst 175 barn – och att det kunde finnas fler.

– Han sa: ”Jag hjälper bara kvinnor att förverkliga sin största önskan”, säger den 34-åriga kvinnan till New York Times.

– Jag sa: ”Du hjälper inte längre! Hur ska jag berätta för mina barn att de kan ha 300 syskon?”

LÄS MER:Gynekolog stäms – ska ha befruktat patienter med egen sperma

LÄS MER:Läkare stal spermier – fem män blev ofrivilliga pappor

ANNONS