Magnus Ranstorp är expert på frågor kring terrorism. Han säger Sverigebilden har helt efter koranbränningarna och därför har även hotbilden mot landet ändrat.
Magnus Ranstorp är expert på frågor kring terrorism. Han säger Sverigebilden har helt efter koranbränningarna och därför har även hotbilden mot landet ändrat. Bild: Thommy Tengborg/TT

Statsvetaren Magnus Ranstorp: Hotbilden mot Sverige har ändrats

Efter desinformationskampanjen mot socialtjänsten och tillåtandet av koranbränningar har det protesterats mot Sverige i många muslimska länder. Enligt statsvetaren Magnus Ranstorp ser vi nu en ny bild av Sverige som land växa fram och på grund av det en annan hotbild.
– Det har varit ett och ett halvt år med konstant matning av en negativ Sverigebild, säger han.

ANNONS
|

Under natten till torsdag stormades den svenska ambassaden i Irak för andra gången på mindre än en månad. Ingen i ambassadpersonalen skadades men demonstranter satte eld på byggnaden och ambassaden är nu stängd för besökare på obestämd tid.

Det är den senaste utvecklingen i flera månader av internationella protester mot koranbränningar i Sverige.

Statsvetaren Magnus Ranstorp är expert på frågor kring terrorism. Han har själv inte någon insyn i utrikesdepartementets säkerhetsarbete men han är säker på att de har lagt om sin säkerhetsstrategi kring skyddet för ambassadpersonal.

– Sverigebilden har förändrats helt och därför har hotbilden ändrats. Jag tror att man höjt beredskapen, speciellt för kidnappningar, det är jag övertygad om.

ANNONS

Han säger att hotbilden ändrats både för svenskar som vistas i muslimska länder och på hemmaplan. Just koranbränningarna har väckt starka reaktioner bland muslimer över hela världen men att hotbilden ändras handlar till stor del om att det upprepade gånger uppfattats som att Sverige är ett islamofobiskt land.

– Det skapar hela tiden en medvetenhet och en enormt känslosam reaktion i de här länderna, säger Magnus Ranstorp.

– Det har varit ett och ett halvt år av konstant matning av en negativ Sverigebild, dels på grund av desinformationskampanjen mot socialtjänsten om att svenska staten stjäl muslimska barn, och nu har vi haft flera omgångar av koranbränningarna på det.

Sverige har väckt reaktioner i stora delar av världen

Under de senaste månaderna har man sett protester mot Sverige och koranbränningarna från stora delar av den muslimska världen. Även påven har kritiserat att man tillåter brännandet av heliga skrifter.

– Det är när länderna själva ger sig in och fördömer som man ska man börja bli riktigt orolig och vi har sett vissa antydningar till det i Pakistan och Bangladesh, säger Magnus Ranstorp.

Det har även kommit kritik mot Sverige från Indonesiens utrikesminister och Kuwaits parlament har tagit steg för att bannlysa produkter gjorda i länder som varit involverade i koranbränningar. Även talibanstyret i Afghanistan har stoppat all svensk verksamhet i landet och uppmanat andra muslimska länder att se över sina relationer till Sverige.

ANNONS

Kritisk mot Iraks bristande säkerhet

Under förmiddagen har regeringen kritiserat den irakiska motsvarigheten för hanteringen av säkerheten kring ambassaden. Utrikesministern Tobias Billström (M) har sagt att de ska kalla Iraks topp-diplomat i Sverige till ett möte för att framföra sin bestörtning.

– Irak har definitiv brustit i skyddet, de borde kunna ha förutsett att detta skulle ske för flera dagar sedan. Nyheten om att det ska ske en till koranbränning fick en enorm internationell spridning och man borde haft större förstärkning.

Enligt Wienkonventionen är det värdlandet som har ansvar för säkerheten kring ambassadbyggnaden.

– Jag har varit på andra ambassader i Mellanöstern och det brukar ofta vara ett par man med vapen som är stationerade utanför. Men det är ju ingen match för flera hundra man, säger Magnus Ranstorp.

– Säkerheten handlar mycket om att de ska vara redo att kalla på förstärkning om något händer, men här verkar de ha blivit helt överrumplade.

LÄS MER:Svenska ambassaden i Irak stormad

LÄS MER:Utrikesminister Billström kallar Iraks representation till UD

LÄS MER:Han är mannen bakom upploppen i Bagdad

ANNONS