Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg menar att Sverige kommer att vara medlem senast i juli.
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg menar att Sverige kommer att vara medlem senast i juli. Bild: Armin Durgut

Stoltenberg: Sverige med i Nato senast i juli

Sverige kommer att vara medlem i Nato senast i juli, säger Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg till den tyska nyhetsbyrån DPA enligt Politico.

ANNONS
|

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg säger att han är övertygad om att Sverige kommer att vara en fullvärdig medlem i Nato tills det att nästa toppmöte hålls i Washington.

Det här har hänt

Det har som bekant varit många turer kring det svenska Nato-medlemskapet.

Turkiet och Ungern måste fortfarande ratificera den svenska ansökan. Det turkiska utrikesutskottet har godkänt den svenska ansökan och nästa steg är att hela det turkiska parlamentet ska rösta om frågan.

Det finns ännu inget datum för en omröstning i parlamentets stora kammare. Men när parlamentet har sagt ja, ska president Recep Tayyip Erdogan skriva under lagen och sedan börjar den gälla.

ANNONS

Förra veckan diskuterade USA:s och Turkiets utrikesministrar diskuterade Sveriges Natomedlemskap i telefon på onsdagen, där Turkiet sa att man nu förväntar sig att USA "uppfyller sina åtaganden" avseende affären med F-16-planen.

I slutet av december sa Ungerns premiärminister Viktor Orbán att det inte fanns någon "stor vilja" från ungerska lagstiftare att godkänna Sveriges ansökan, vilket Reuters rapporterat om.

Sveriges väg mot Nato

Sverige ansökte om medlemskap i Nato, parallellt med Finland, den 18 maj 2022.

Den 5 juli samma år fick Sverige och Finland formellt status som blivande medlemmar, "invitees" på engelska.

För Finland avslutades processen i april i år då medlemskapet blev helt klart sedan Ungern och Turkiet blivit de sista Natoländerna att ratificera landets ansökan.

I samband med Natos toppmöte i Vilnius i början av juli lovade president Recep Tayyip Erdogan att "så snart som möjligt" skicka över den svenska ansökan till parlamentet för ratificering.

Den 23 oktober meddelade turkiska presidentkansliet att Erdogan signerat och skickat vidare Sveriges Natoansökan till parlamentet.

Den 16 november togs frågan upp i parlamentets utrikesutskott, men omröstningen sköts upp.

Den 26 december godkände utrikesutskottet Sveriges ansökan och skickade vidare frågan till parlamentets stora kammare.

Varken Turkiet eller Ungern har ratificerat Sveriges ansökan. Ungerns premiärminister Viktor Orbán har tidigare sagt att landet inte ska bli sist med att godkänna Sverige.

TT

LÄS MER:Turkiet till USA: Uppfyll era åtaganden

LÄS MER:Inget Natobesked före årsskiftet

LÄS MER:Vad händer nu med Sveriges Natoansökan?

ANNONS