E-postmeddelanden avsedda för Pentagon skickades till Mali på grund av det oavsiktliga utelämnandet av ett "i" från e-postadress.
E-postmeddelanden avsedda för Pentagon skickades till Mali på grund av det oavsiktliga utelämnandet av ett "i" från e-postadress. Bild: Lefteris Pitarakis

Storbritannien råkade mejla känslig information till Mali

Storbritanniens försvarsministerium har råkat mejla hemligstämplad information avsedd för den amerikanska militären till Mali. Det enda som krävdes var att de glömde en enda liten bokstav.

ANNONS

Göteborgs-Posten har tidigare rapporterat om att miljontals mejl, avsedda för den amerikanska militären, i stället har skickats till Mali i 10 år. Nu visar det sig att även Storbritanniens försvarsministerium råkat ut för samma missöde, rapporterar BBC.

E-postmeddelanden avsedda för Pentagon skickades till Mali på grund av det oavsiktliga utelämnandet av ett "i" från e-postadress. En brittiska tjänstemän har råkat mejla till en adress som slutar med det västafrikanska landets ".ml"-domän, snarare än den amerikanska militärens ".mil".

Färre än 20 e-postmeddelanden ska ha skickats till en "felaktig domän".

Utredning har inletts

Försvarsministeriet bekräftat att de nu har har inlett en utredning efter att tjänstemän oavsiktligt skickat e-postmeddelanden med hemligstämplad information till en nära rysk allierad. Mali var bland de sex afrikanska länder som utlovades gratis spannmålsexport av Ryssland efter spannmålsavtalet med Ukraina avslutades.

ANNONS

– Vi har inlett en utredning efter att ett litet antal e-postmeddelanden av misstag vidarebefordrats till en felaktig e-postdomän. Vi är övertygade om att de inte innehöll någon information som kan äventyra den operativa säkerheten eller tekniska data, säger talesperson för det brittiska försvarsministeriet i ett uttalande.

Men precis som sina amerikanska kollegor så delar britterna all känslig militärkommunikation på ett annat separat it-system.

– Försvarsministeriet granskar ständigt sina processer och genomför för närvarande ett arbetsprogram för att förbättra informationshantering, förebyggande av dataförlust och kontroll av känslig information, säger talespersonen vidare.

LÄS MER:I 10 år har mejl avsedda för den amerikanska militären skickats till Mali

LÄS MER:Wagnerledaren Prigozjin i Ryssland under toppmötet

LÄS MER:Statlig tv: Ny ledare i Niger

ANNONS