Storbritannien rustar mot upplopp runtom i landet

Över 500 extra fängelseplatser har tagits fram när Storbritannien under onsdagen förbereder sig för upplopp på 18 platser runtom i landet. Polisen betonar allvaret i situationen.
– Vi kommer använda all kraft, taktisk förmåga och tillgängliga redskap för att förhindra ytterligare ordningsstörningar, säger Andy Valentine, biträdande kommissarie på Metropolitan Police.

ANNONS
|

Storbritannien har sedan tre flickor knivdödades i Southport i början av förra veckan översköljts av våldsdåd och upplopp på flera platser i landet, med gripanden och skadade poliser som följd.

Under onsdagen väntas situationen eskalera ytterligare. Enligt polisen planeras för mellan 18 och 30 sammankomster runtom i Storbritannien.

Enligt Andy Valentine, som är ansvarig för polisverksamheten på Londons Metropolitan Police, är polisen medveten om att ”hatiska och splittrande grupper” efter den senaste tidens ordningsstörningar under onsdagen har planerat ytterligare aktioner.

– Vi arresterade mer än 100 personer i centrala Londons oordning förra veckan och vi kommer inte att tveka att arrestera hundratals fler om de går ut på gatan i syfte att underblåsa våld, sa Andy Valentine vid ett pressmöte.

ANNONS

Han tillade:

– Vi kommer inte att tolerera detta på våra gator.

Platserna det handlar om, enligt uppgifter i Storbritannien, är Blackpool, Bolton, Brighton, Bristol, Hull, Liverpool, Middlesbrough, Newcastle, Nottingham, Oldham, Portsmouth, Rotherham, Sheffield, Stoke, Southampton, Sunderland, Tamworth och Wigan.

Sedan upploppen startade i landet förra veckan har fler än 400 gripanden gjorts och cirka 100 personer åtalats.

Under onsdagen meddelades att nästan 6 000 specialpoliser mobiliseras för att hantera de väntade ordningsstörningarna. Storbritanniens premiärminister Keir Starmer har kallat dessa för den ”stående armén”.

Det finns i nuläget ingen exakt uppgift om hur många poliser som har skadats under sammanstötningarna. I Rotherham ska 51 poliser ha skadats och i Southport förra tisdagen ska 53 poliser har skadats.

På onsdagsmorgonen hade några av de brittiska tidningarna kraftfulla rubriker kopplade till situationen i nationen, bland annat skrev Metro att ”domedagen är här”.

Bild: Skärmdum Metro

Enligt Belfast News Letter har en lista över advokatbyråer och rådgivningsbyråer pekats ut som möjliga mål i chattgrupper. Där ska de som planerar att delta i sammankomsterna uppmanats att ”maskera sig”.

Justitieminister Shabana Mahmood ska enligt nyhetsbrevet uttryckt att hot mot advokater är ”oacceptabelt” och att de som genomför sådana kommer att ”förena sig med hundratals andra som redan har arresterats av polisen under den senaste veckan”.

ANNONS

Personal på utpekade företag ska enligt brittiska nyhetsbyrån PA uppmanats att jobba hemifrån under onsdagen.

En lista med ett fyrtiotal organisationer som hjälper flyktingar, liksom namn och adresser på flera jurister som jobbar med flyktingfrågor, har delats på bland annat meddelandetjänsten Telegram.

– Vi vet ännu inte om det kommer att leda till protester liknande de vi har sett, eller om syftet med att publicera listan är att provocera och skapa oro, säger samhällsminister Jim McMahon till BBC.

Det har i olika sammanhang diskuterats vilken roll sociala medier har haft under de pågående ordningsstörningarna i Storbritannien. Ägaren av plattformen X, Elon Musk, har själv deltagit i att beskriva situationen.

Under söndagen skrev han i ett inlägg på X att ett ”inbördeskrig är oundvikligt”, som svar på ett inlägg som skyller de våldsamma demonstrationerna på effekterna av ”massmigration och öppna gränser”.

En talesman för Storbritanniens premiärminister har kommenterat Musks uttalande och sagt att det inte finns fog för det.

LÄS MER:Brittisk polis rustar för nya upplopp

LÄS MER:Southport: Fejkinfo "väldigt effektivt vapen"

LÄS MER:Svenska ambassaden varnar svenskar efter upplopp

ANNONS