Stormen Boris framfart genom Europa

Stormen Boris har fått katastrofala konsekvenser för flera europeiska länder.
Byar och städer har översvämmats, dammar har brustit och personer saknas i vattenmassorna. Under måndagen har dödstalen fortsatt att stiga.

ANNONS
|

Hittills har minst 15 personer dött på grund av översvämningarna i Europa och många saknas fortfarande.

Stormen är dessutom inte över. Flera länder väntas behöva fortsätta kämpa mot ytterligare regn, samtidigt som man måste hantera de stora vattenmassor som redan samlats.

Här är en sammanfattning av hur Europa drabbats, land för land.

Polen – By ödelagd efter att damm brast

Premiärministern Donald Tusk har kallat översvämningarna för de värsta sedan den så kallade ”tusenårsfloden” 1997. Han har utlyst nödläge för stora områden i sydvästra Polen, där bland annat Krakow drabbats.

Totalt har fem personer dött och tiotusentals har evakuerats från sina hem.

Under lördagskvällen svämmade en damm över Miedzygorze i södra Polen, nära gränsen till Tjeckien. Invånarna i en närliggande by tvingades lämna sina hem och evakuerades med hjälp av helikopter då alla vägar ut var obrukbara.

ANNONS

I byn Klodzko, i sydvästra Polen, steg vattennivåerna till 6,7 meter på söndagsmorgonen och omkring 1 600 personer fick evakueras, rapporterar The Guardian.

Rumänien – Flest bekräftade dödsfall hittills

Totalt sex personer har dött i Rumänien. Fyra av dem hittades på lördagen i regionen Galati i sydöstra Rumänien, där 5 000 bostäder skadats av regnmängderna.

På söndagen bekräftades det att ytterligare två personer dött.

– Det här är en katastrof av episka proportioner, säger Emil Dragomir, borgmästaren i byn Slobozia Conachi, där 700 hem översvämmats.

Slovakien – Undantagstillstånd i huvudstaden

Liksom de andra länderna har även Slovakien drabbats, men inga dödsfall har rapporterats. Framför allt är det kollektivtrafik och vägar som påverkats i landet.

Slovakien har utlyst undantagstillstånd, bland annat i huvudstaden Bratislava.

Tjeckien – Tre månaders regn på tre dagar

Tjeckien är ett av de länder som drabbats av den svåraste nederbörden, där vissa områden fått cirka tre månaders regn på bara tre dagar.

En person har dött, medan "åtskilliga" personer saknas, uppger polisen enligt flera medier.

Bland de som saknas är tre personer som satt i en bil som försvann i en flod i norra norra Mähren, och en man som svepts bort i en översvämmad bäck i södra Mähren.

Omkring 10 000 personer har fått evakueras från staden Opava, som ligger nära gränsen till Polen i östra Tjeckien. Även staden Jesenik har drabbats hårt, där bilder visar hur bostadsområden översvämmats.

ANNONS

Tjeckien har kallat in omkring 100 000 brandmän för att hjälpa till med räddningsarbetet. På söndagen var 250 000 hushåll strömlösa.

Tyskland – Väntas drabbas hårdare i veckan

Hittills har framför allt södra Tyskland påverkats av stormen.

Översvämningarna har varit mindre omfattande än de som drabbat grannländerna, men många floder och vattendrag har höga vattennivåer.

Stormen är dock inte över och under veckan väntas ihållande regn svepa in.

Österrike – Nästan två larm i minuten

Flera av Österrikes regioner har under de två senaste dagarna fått mer regn än vad som brukar komma på en hel septembermånad.

I söndags dog en brandman i vattenmassorna. På måndagsmorgonen steg dödstalen ytterligare när landets förbundskansler Karl Nehammer uppgav i ett inlägg på X att ytterligare två personer dött i översvämningarna.

I den norra delen av landet har myndigheterna utlyst katastrofläge på 24 orter. I alla drabbade orter kommer skolorna hålla stängt på måndagen.

Bara i huvudstaden Wien har brandkåren gjort över 1 300 utryckningar på ett dygn. Brandkåren uppger att när det var som värst fick de in nästan två larm i minuten, där två tredjedelar av larmen handlade om att garage, källare och andra utrymmen översvämmats.

På måndagen är kollektivtrafiken hårt begränsad. Regnmängderna som kommit under ovädret är så stora att det ännu inte finns någon prognos för när trafiken kan återgå till det normala.

ANNONS

2 400 soldater har satts in för att kämpa mot vattenmassorna, uppger förbundskanslern Karl Nehammer, som bland annat fyller sandsäckar för att skydda områden mot översvämningar.

LÄS MER:Katastroftillstånd utlyst i Europa efter översvämningshot

LÄS MER:Brandkår: Nästan två larm i minuten i ovädret

LÄS MER:Stormen Boris: "Katastrof av episka proportioner"

ANNONS