Storprotester i Israel efter att gisslan hittats mördad

På söndagen blossade landsomfattande protester upp i Israel, efter att sex av de israeler som Hamas hållit som gisslan hittats ihjälskjutna. Demonstranterna kräver att Israels regering gör mer för att få hem de omkring 100 personer som fortsatt hålls som gisslan av terroristgruppen.

ANNONS
|

Sex israeler som hållits gisslan av terrorgruppen Hamas har hittats mördade i en tunnel i Gaza, bekräftade israeliska IDF under söndagsmorgonen. Enligt det israeliska hälsoministeriet ska gisslan i tunneln ha hittats ihjälskjutna med skott som avfyrats på nära håll, rapporterar Sky News.

Under söndagen hölls minnesstunder för den mördade gisslan i flera delar av landet.

Efter upptäckten av den mördade gisslan har samtidigt landsomfattande protester blossat upp i Israel. Enligt Sky News rör det sig om hundratusentals israeler som demonstrerar, framförallt i Tel Aviv.

En kvinna blundar under en vaka till minne av den dödade gisslan Hersh Goldberg-Polin i Jerusalem, Israel.
En kvinna blundar under en vaka till minne av den dödade gisslan Hersh Goldberg-Polin i Jerusalem, Israel. Bild: Leo Correa

Kravet från demonstranterna är att den israeliska staten gör mer för att få hem den resterande del av gisslan som hållits tillfångatagna av terrorgruppen sen den 7 oktober 2023 då landet angreps, rapporterar Jerusalem Post.

ANNONS

"Dessa sex individer togs levande, utstod fasorna i fångenskapen och mördades sedan kallt" skriver organisationen Forumet för gisslan och försvunna familjer i ett uttalande, som fortsätter:

"En överenskommelse om återlämnande av gisslan har legat på bordet i över två månader. Om det inte vore för förseningarna, sabotage och ursäkter skulle de vars död vi fick veta om i morse sannolikt fortfarande vara i livet. Det är dags att ta med våra gisslan hem."

Generalstrejk utlyst av fackorganisation

I ett försök att sätta press på den israeliska regeringen har den fackliga paraplyorganisationen Histradut utlyst en generalstrejk i landet.

– Vi får liksäckar i stället för ett avtal. Jag har kommit till slutsatsen att endast vårt ingripande kan påverka de som behöver påverkas, säger Arnon Bar-David, ordförande på Israels största arbetarorganisation Histadrut enligt Times of Israel.

Från och med klockan 06 på måndagsmorgonen kommer "hela arbetsmarknaden" att strejka, säger han.

Flera personer gripna

I Tel Aviv och Jerusalem har sammanlagt runt 35 demonstranter gripits av polis, enligt Times of Israel.

Tidningen rapporterar att demonstranter hamnat i bråk med polisen bland annat på Ayalon-motorvägen när polisen försökte köra bort demonstranterna från körbanan. Minst fyra chockgranater ska ha kastats, och polisen har även använt vattenkanoner. Flera demonstranter uppges ha fått lättare skador.

ANNONS

En polis har i sin tur skadats, rapporterar CNN. Under en konfrontation med demonstranter ska polisen ha förlorat medvetandet innan hon kunde föras bort från platsen och till ett sjukhus.

Hersh Goldberg-Polin, 23, bland de döda

En av de sex dödade gisslan var israel-amerikanen Hersh Goldberg-Polin, 23 år gammal. Hersh Goldberg-Polin var en av de 40 personer som kidnappades i samband med Hamas massaker vid musikfestivalen Supernova i Re’im den 7 oktober, där 364 civila, merparten ungdomar, mördades av terrorgruppen.

Hersh Goldberg-Polin.
Hersh Goldberg-Polin.

Hersh Goldberg-Polin har sen dess varit ett av de kändaste namnen bland gisslan, där hans släktingar nyligen talade på Demokraternas konvent i USA samt bjudits in till ett möte med påven Franciskus.

I ett uttalande på X, skriver nu USA:s vicepresident Kamala Harris att hela den amerikanska nationen sörjer med Goldberg-Polins föräldrar.

”Han var bara 23 år gammal och deltog i en musikfestival med vänner. Vi vet nu att han mördades av Hamas” skriver Kamala Harris och fortsätter:

”Med dessa mord har Hamas ännu mer amerikanskt blod på sina händer. Jag fördömer starkt Hamas fortsatta brutalitet, och det måste hela världen också göra.”

LÄS MER:Generalstrejk i Israel efter att gisslan dödats

LÄS MER:Expert: Strejk möjlig vändning för vapenvila

LÄS MER:Poliovaccinering i gång i Gaza – paus i striderna

ANNONS